Press "Enter" to skip to content
Newmusic of the day on November 22nd 2017

Beetje bang voor Lankum (8.0)

Ierse folk om bang van te worden (maar zo mooi)
Song: Lankum - The Granite Gaze
Album: Between The Earth and Sky (out now)

Een nieuwe band, maar toch ook weer niet. Het Ierse Lankum, dat onlangs met het prachtige folkalbum Between The Earth And Sky kwam, heette namelijk eerst Lynched. Het duurde een paar jaar, maar toen kwam toch wel het besef dat die naam niet echt lekker ligt “in regards to acts of racist violence”. Je dan maar vernoemen naar stokoud liedje ‘False Lankum’ van Ierse reiziger John Reilly Jr.

Ooit begonnen als een experimental-psychedelic-folk-punk-duo door de broers Ian en Daragh Lynch (aha!), is de sound op deze gloednieuwe plaat te vangen in twee woorden: traditional folk. Oftewel: harmonieën, akoestische gitaar en op sommige liedjes ook uilleann pipes (Ierse doedelzak) en viool. Soms instrumentaal, soms uiterst poëtisch.

Prijsnummer op het bij Rough Trade uitgekomen Between The Earth And Sky (5 sterren van The Guardian) moet single ‘The Granite Gaze’ zijn. Alles komt daar samen: een karakteristieke stem, zware tekst, donkere sfeer en een melodie die je niet wilt tegenkomen in een donker steegje. Brrr, wat mooi.


De honger van Tia Gostelow (7.8)
De donkerte van Peter Oren (8.5)