Bergstra analyseert de week van Gobsmag [11]
 


“Minder kabouters, dat gaan we gewoon regelen.”

Als de “Jan van Halst van Gobsmag” analyseert Bergstra, cijferfetisjist en drievoudig wereldkampioen 100 meter Excel scrollen, iedere zondag de afgelopen week toevoegde liedjes op ons Scorebord Der Nieuwe Muziek. Niet dat we daar om gevraagd hebben, hij stond ineens op de redactievloer met onder de arm een pak karnemelk (8.3) en de nieuwe editie van OOR (6.2). Maar wij zijn niet de minste. Van een beetje werkgelegenheid geven naar de mensen toe is nog nooit iemand minder geworden.


Bergstra analyseert de week van Gobsmag [#11] – 11 t/m 21 maart 2014

Afgelopen week stond in het teken van twee dingen. Ten eerste muziek (duh) en ten tweede de gemeenteraadsverkiezingen. Op de Gobsmag redactie leven we namelijk niet met oogkleppen op, maar hebben we heus wel oog voor de wereld om ons heen. Ook al is dat dan voornamelijk de muzikale wereld. Alle verkiezingsprogramma’s werden door Bas en Harm dan ook minutieus gescand op de plannen voor de lokale culturele sector.
‘Ik ga denk ik voor deze knaap, Bassie.’
‘Heb je wel gezien dat zijn partij de horeca ‘s avonds om 1 uur wil sluiten? 1 uur! Dan begin jij pas met dansen, Harm.’
‘Oei, dat is wel erg vroeg inderdaad. Flyertje kan ook de shredder in. Maar wat dan Bas? Zoveel blijft er niet meer over.’
‘Ik ga denk ik voor dit madammeke. Heeft ervaring, partij is stabiel, maar belangrijker nog: ze is voor een financiële injectie in die poptempel hier om de hoek.’
‘Dat klinkt goed, Bassie! Maar die slogan, hè. “Vandaag is rood, de kleur van ons potlood”. Ik weet het niet hoor. Wel heel erg Borsato-a-go-go.’
‘Daar moet je doorheen kijken, Harm. En trouwens, zo gek is die Borsato niet hoor.’
‘Ben je helemaal mesjokke?’
‘Nee, hoor. Ik doelde meer op zijn vrouw Leontien. Laat ik het zo zeggen Harm: ze mag ook wel eens aan mijn rad van fortuin komen draaien. Haha! *kuch* Dus. Maar ehm, leuke artieste btw.’
‘Mesjokke?’
‘Mushonga, mesjokke. Poteto, potato. Wat ik bedoel is dat Rina Mushonga een leuk liedje uit heeft gebracht: YDMLB.’
‘Eh? You Do Me Love Bas?’
‘Haha! Was het maar zo’n feest, Harm! Maar nee. Geen idee eigenlijk. YDMLB, tja. Schelden kan je er ook niet echt lekker mee: “Shit! Koffie over mijn trui! YDMLB nog an toe!” Nee, klinkt niet. Maar wel lekker nummer.’

Rina Mushonga – YDMLB | Lees het Gobsmag rapport

‘Nou, ik zal zo eens luisteren, Bas. Maar toch maar stemmen op dit vrouwmens dan? Ondanks die slogan?’
‘Op Rina? Doet ‘ie mee dan?’
‘Nee, ei. Op die van die verkiezingsflyer natuurlijk.’
‘O. Ja, tuurlijk. Doe maar. Die poptempel kan wel een injectie gebruiken. Ik zal Frits wel even machtigen voor ons. Scheelt weer een uurtje in de rij staan.’
‘Goed idee, Bas. En jij, Van Halst? Moet Fritsie ook namens jou even naar de stembus?’
‘Nee, dank je Harm. Ben vanochtend al geweest.’
‘Prima knul! Kun je lekker analyseren. Nou, ik ben even een half uurtje weg, even schijten.’

Daar is geen woord aan gelogen. Harm kan rustig en half uurtje zitten. “Even een momentje voor mezelf,” zegt ‘ie dan altijd. En stiekem de Suske en Wiske van Frits meenemen, dat dan weer wel. Ik had in ieder geval mooi de tijd om het scorebord eens rustig door te nemen. Mijn oog viel op het Gobsmag rapport van Horses on Fire‘s Hollywood Gathering (7.7). Moest dat nou jongens? Dat zogenaamd leukere weetje dat twee bandleden zijn betrokken bij kabouter Wesley? Ik was die dwerg allang vergeten. Ik vond er nooit iets aan, aan die stompzinnige filmpjes en heb die flauwachtige gekkigheid nooit begrepen. Jammer dat ik toen nog geen baantje als analiticus had, want dan had ik die klote kabouter met de grond gelijk gemaakt. Wat bij kabouters geen lastige opgave is (want: klein), maar dat geheel terzijde. Minder kabouters, dat gaan we gewoon regelen.
Ik had bijna Band Of Horses links laten liggen, maar de term schop-in-je-ballen-rock haalde me over de streep om toch op play te drukken. Gelukkig maar, want Horses On Fire klinkt goed. Geen uitzonderlijk niveau, maar gewoon stevige giaren, lekkere rifjes en een fijn drummetje. Een 7.7 kan ik dan ook prima mee leven.

Horses On Fire – Hollywood Gathering | Lees het Gobsmag rapport

In de tussentijd was Frits binnen komen strompelen.
‘Kanonnen, wat was het druk op het stembureau. Maar goed, we hebben weer aan onze plicht voldaan.’
‘Keurig, man. Hoe was het?’
‘Nou Van Halst, wat ik zeg. Druk. Maar de sfeer hing er goed bij. De stemming zat er lekker in. Kliko waar de biljetten in moesten pakte lekker beet. Maar het is fijn om weer op de plaats van “bestemming” te zijn, zijnde Gobsmag HQ.’
‘Wat dacht je, Frits: Bas en Harm zie ik niet, ik grijp m’n kans om mijn Ekdommeriaans te etaleren?’
‘Jij hebt me ook altijd door, hè Bergstra. Maar wat willen we: meer of minder koffie?’
‘Meer natuurlijk. Met een wolkje soul.’
‘Komt eraan. Geert nog gezien? Die toespraak?’
‘Yup. Daar kon je niet omheen. Verbazingwekkend hoeveel aandacht die man toch steeds weer krijgt.’
‘Wat vind jij daar nou van, Van Halst? Van die uitspraken?’
‘Tja, wat zal ik zeggen, Fritsie. Als kan ik me het beste maar bij m’n leest van Gobsmag analiseren houden. Of nee, wacht. Laat ik er met de woorden van Samuel T. Herring, zanger van Future Islands die met A Dream Of You And Me een briljant liedje heeft gemaakt, dit over zeggen: “People lie, people love, people go. But beauty lies in every soul.”

Future Islands – A Dream Of You And Me | Lees het Gobsmag rapport

‘Wauw, mooi gezegd, joh. Nou, ik haal even koffie.’
‘Voor mij ook, Frits!” Harm was net de redactie weer op komen lopen. Met een enigszins opgelucht gezicht.’
‘Komt voor de bakker, Harm. Trouwens, heb jij mijn nieuwe Suske en Wiske gezien? Hij lag op m’n bureau.’
‘Eh, nou, hij was erg vies dus ik heb hem bij het oud papier gegooid.’
‘Vies? Hoe kan dat dan’
‘Bas heeft er per ongeluk koffie overheen gegooid. Onhandige jongen is dat soms, dat weet je toch? En nou hup, koffie halen!’
‘Ik ben al weg!’
‘Oja, wil je straks even boodschappen doen? Het toiletpapier is op.’

Bergstra – de Jan van Halst vn Gobsmag

Like Gobsmag op Facebook:

Geplaatst door in de categorie op