Bergstra analyseert de week van Gobsmag [12]
 


“Ik verbaas me alleen over die poppenkast die we in Nederland opvoeren”

Als de “Jan van Halst van Gobsmag” analyseert Bergstra, cijferfetisjist en drievoudig wereldkampioen 100 meter Excel scrollen, iedere zondag de afgelopen week toevoegde liedjes op ons Scorebord Der Nieuwe Muziek. Niet dat we daar om gevraagd hebben, hij stond ineens op de redactievloer met onder de arm een pak karnemelk (4.8) en de nieuwe editie van OOR (6.6). Maar wij zijn niet de minste. Van een beetje werkgelegenheid geven naar de mensen toe is nog nooit iemand minder geworden.


Bergstra analyseert de week van Gobsmag [#12] – 18 t/m 28 maart 2014
‘Jongens, jongens! Luister eens? Een raadseltje. even lachen.’
‘Nou, het zal mij benieuwen, Bas. Hopelijk heb je aan je grap-niveau gewerkt.’ Harm was nooit zo’n fan van de zogenaamde grappen, grollen en raadseltjes van Bas. En ik verklap u alvast: ook ditmaal is daar weinig in veranderd.
‘Ja joh, luister nou gewoon maar even. Fritsie begreep ‘m niet, dus hij is ieder geval van een bepaald intelligent niveau. Goed. Ahum, ahum.’
‘Je voert de spanning wel op,’ zei ik.
‘Als jij er nou ook nog doorheen gaat zitten kakelen schiet het niet op, Van Halst. Moet jij niet analyseren of zo? Daar betalen we je toch goed voor?’
‘Jullie betalen me. Laten we het daarop op houden.’
‘Niet tevreden, Van Halst? Je zegt het maar, hoor. Voor jou tien anderen!’
‘Excuses, Harm. Ik liet me even gaan, het zal niet meer gebeuren.’
‘Dat is je geraden, Van Halst. Nou Bas, laat maar horen. Zijn we daar ook weer vanaf.’
‘Oké jongens, komt-ie: Persoonlijke lijfwacht van een Duitse dictator die reist met het OV.’
Een oorverdovende stilte viel over de Gobsmag redactie.
‘Nou? Doe eens een gok, Harm.’
‘Tja. De tramgarde ofzo? Weet ik veel, man.’
‘Haha! Tramgarde! Ik vind ‘m leuk! Jij ook geen idee zeker, Van Halst?’
‘Nope. Vertel het maar gewoon Bas. Deze gaat boven mijn spreekwoordelijke pet.’
‘Oké: de NSS natuurlijk! NS. SS. Snap je? Goed bedacht.’
‘De NSS. Maar natuurlijk.’ Harm draaide zijn bureaustoel af en zette een koptelefoon op.
‘Ja, de NSS. Je weet wel, die nucleaire top die ze in Den Haag hadden. Obama kwam nog met z’n heli. Maar wel alle wegen afgesloten! Haha! Vetter shit, hoor. Wat jij, Van Halst?’
‘Ja, nee, ik weet wel wat de NSS is. Ik verbaas me alleen over die poppenkast die we in Nederland opvoeren. Als blinde kippen zonder kop lopen we achter een meneertje aan die toevallig president is van het machtigste land ter wereld, hoewel ene Vladimir daar anders over denkt maar dat terzijde, en dat in elke uithoek van de wereld politieagent loopt te spelen, terwijl het eigen land economisch wordt uitgehold door jarenlang wanbeleid en voeren van oorlogen, zogenaamd om democratie te brengen in landen waar ‘toevallig’ ook heel veel olie in de grond zit en een land dat inmiddels ook achteruit holt in sociaal opzicht, de Obama-care ten spijt.’
‘Hmm, ja, joh. Het is wat met die Obamania, hė? Hahaha! Hoorde je ‘m? Obama-mania?’
‘Ja, ik hoorde ‘m, Bas. Vond ‘m alleen niet leuk.’
‘Fritsie kon ‘m net wel waarderen. Die schreef ‘m gelijk op in z’n moppenboek.’
‘Maar Frits is dan ook fan van Ekdom,’ zei ik en draaide me om, sjokte naar mijn bureau en dook in Het Grote Scorebord Der Nieuwe Muziek. Van Bas hoorde ik die dag niets meer.

Mijn oog viel op We Have Band. Gek genoeg deed hun debuut uit 2010 mij destijds niet zoveel. Geeft niets, risico van het vak. Maar het kan verkeren, zo blijkt. Nieuwe single Someone van derde album Movements (3 maal is scheepsrecht?) valt erg lekker binnen. We Have Band? Ik zou zeggen: We Have Lente! Een 8.0 vind ik dan ook wat aan de magere kant. Wel een draak van een clip overigens.

We Have Band – Someone | Lees het Gobsmag rapport

De nieuwe liedjes van Fink en Vikesh Kapoor doen me dan weer vrij weinig, tot groot verdriet van Harm die een groot fan is van met name Fink. Hij blijft volhouden dat het ‘nog weleens goed komt met me’. Hard Believer is volgens hem een zogenaamde slowburner. Veel draaien, dan valt-ie vanzelf een keer.
Ik heb er een hard hoofd in.

Maar dan. Het magnum opus van de achter ons liggen Gobsmag week. Nieuwe muziek van *tromgeroffel* John Lennon!

John Lennon MCullagh – Towerland Lullaby | Lees het Gobsmag rapport

Oké, oké, officieel is het John Lennon McCullagh, maar toch. Jochie is pas 16 (zestien!) jaar en nu al een dik platencontract onder de arm. Geheel terecht overigens, zo getuige single Towerland Lullaby. Het Gobsmag rapport rept over een supergroep van Liam Gallagher, The Beatles en Jake Bugg, vereenzelvigd in één persoon. En ik denk, nee vind en weet zeker, dat ze daar de spijker op de kop slaan. Je had trouwens in dat zelfde rapport heel easy-peasy kaartjes voor deze knaap kunnen scoren voor een concertje in W2 te Den Bosch. Had je toch mooi als een van de eerste vooraan kunnen staan met je vlaggetje. Had, want het concert was afgelopen vrijdag.
Tipje mijnerzijds: check dat scorebord dagelijks. Misschien valt er komende week wel weer wat te winnen.

Bergstra – de Jan van Halst van Gobsmag

Like Gobsmag op Facebook:

Geplaatst door in de categorie op