Bergstra analyseert de week van Gobsmag [6]
 


Als de Jan van Halst van Gobsmag analyseert Bergstra, cijferfetisjist en drievoudig wereldkampioen 100 meter Excel scrollen, iedere zondag de afgelopen week toevoegde liedjes op ons Scorebord Der Nieuwe Muziek. Niet dat we daar om gevraagd hebben, hij stond ineens op de redactievloer met onder de arm een pak karnemelk (8.1) en de nieuwe editie van OOR (6.7). Maar wij zijn niet de minste. Van een beetje werkgelegenheid geven naar de mensen toe is nog nooit iemand minder geworden.


Bergstra analyseert de week van Gobsmag [#6] – 10 t/m 14 februari 2014

Broken-Bells3‘Al gezien Van Halst, de nieuwe video van BROKEN BELLS?’
Bas was voor mijn bureau komen staan. Breed uit, voeten ver uit elkaar en slurpend aan z’n koffie. En als ik schrijf slurpend, dan bedoel ik ook echt slurpend. Bas drinkt geen koffie, hij slúrpt het. De achterneef van zijn moeder’s buurman, die goed bevriend is met iemand die professioneel koffieproever is bij Douwe Egberts, heeft Bas ooit eens wijs gemaakt dat je op die manier de smaak het beste proeft en je dus koffie ook zo hoort te drinken. Sindsdien heeft Bas geen mok, bak of kopje koffie ongeslurpt naar binnen gegoten, heeft ‘ie mij onlangs verzekerd.
‘Die van Perfect World bedoel je?’ vraag ik.
‘Nee, nee Bergstra. Ze hebben alweer een nieuwe single hè. Leave It Alone. Lekker trackje hoor. En dan die video, ahu-hum.’ Bas schraapte even zijn keel en hield twee seconden stil. Toen: ‘Sotsji je ze niet vaak, Van Halst!’
‘Ah! Een woordgrap, Bas. Leukertje hoor. Actueel ook.’
‘Dank je, Van Halst. Ben blij dat je ‘m weet te waarderen. Trouwens, ik zat net nog even naar het skiën te kijken. De afdaling van de vrouwtjes. Wil je daar mijn alpinie over horen? Padaboem-tisjjj!’
Bas maakte een drumbeweging met zijn vingers, sloeg bij de tisjjj met zijn hand op mijn bureau en keek me opgetrokken wenkbrauwen en een brede lach aan, alsof hij wilde vragen of ik zijn grapje had gehoord.
‘Nou nou, je bent in vorm Bas. Alpinie. Opinie. Ik hoor wat jij daar doet. Maar vind je het goed als ik even naar Leave It Alone ga kijken en luisteren?’
‘Ja, natuurlijk, Van Halst. Doe je ding, lekker analyseren. Daarvoor hebben je ook aangenomen hè, pik. Nou, ik ga Fritsie even pesten.’
Met grote stappen beende Bas richting koffiecorner. Aan zijn rug kon ik zien dat hij zeer tevreden was met zijn woordgrapjes; ik meende zelfs een klein lachje te horen. Ach ja, die Bas. Zijn woordgrapjes zijn niet altijd een daverend succes, dat in tegenstelling voor zijn neusje gok voor lekkere muziek. Broken Bells is op het scorebord geridderd met een verdienstelijke 7.8. Had van mij nog wel twee tiende punt hoger mogen zijn. Erg fijn liedje en ik verwacht wel het één en ander van het bijbehorende album. Debuutplaat Broken Bells was toentertijd (ook) een favorietje van me. Je kent vast single The High Road nog wel.

Broken Bells – Leave It Alone | Lees het Gobsmag rapport

256636_157046877695477_2871229_oWaar ik minder van verwacht (lees: not my cup of tea) is de aankomende plaat van KRACH. Single ‘Last Time I Checked This Was My House’ (titel: 8.2) zal je mij niet snel op repeat zien zetten. Iets te veel synthesizer, iets te weinig gitaren/violen/harpjes/koortjes/saxofoontjes en wat dies meer zij. Maar, wel taart op de redactie! Krach komt namelijk uit Nederland dus Harm had Frits er al snel op uitgestuurd richting Blomsma.
‘Ga jij ff taart halen, Fritsie?,’ riep Harm. ‘Doe maar aardbeienkwarktaartje met slagroom. Ik heb er de Krachchchch niet meer voor. Ghehe!’
Frits keek me beduusd aan en met een vragende blik of hij er iets op moest antwoorden of moest lachen. Rustig schudde ik mijn hoofd en hield een vinger voor m’n lippen. Ik had gemerkt, of dacht gemerkt te hebben, dat Harm niet zo lekker in zijn vel zat. Hij was gefrustreerd en een gefrustreerde Harm kun je maar beter niet in de rede vallen en al helemaal niet tegenspreken. Stukjes voor de website lukte niet of het duurde lang voordat er wat van niveau op papier stond, met als gevolg onrustig ijsberen over de redactievloer, af en toe een harde schreeuw en slaan op het appeltje op de achterkant van zijn te dure beeldscherm.
Yup, Harm is een Mac-boy. En dit dus is geen, ik herhaal géén menuutje die je kan bestellen bij een niet nader te noemen fastfood restaurant. Indien je wilt weten waarom niet, stuur dan even een mailtje naar fritsiespitsie_X89X@hotmail.com. Hij kan je precies vertellen waarom.

Krach – Last Time I Checked This Was My House | Lees het Gobsmag rapport

bg_mispersBut, back to business, zoals ze in Italië niet zeggen. Mijn functie bij Gobsmag is analist, dus analyseren is wat ik doe en daarbij stuitte ik op een nieuwachtig bandje uit Engeland dat ik direct op mijn lijstje “nieuwe bandjes om in de gaten te houden en hun muziek nog verder te checken” heb geschreven. Yup, de titel van het lijstje kan korter, maar dat bespreken we wel een andere keer. De naam die ik opschreef was THE MISPERS. Volgens het Gobsmag rapport klinkt het als het beste van Arcade Fire, The Maccabees en Bombay Bicycle Club. Dat klinkt om te smullen en dat doet ‘t uiteindelijk ook. Ik zou er zelf een 9.2 voor over hebben. De mannetjes meenden dat een 8.0 meer dan genoeg was.
‘Je moet werken volgens het voorzichtigheidsprincipe, Bergstra,’ aldus Harm. ‘Ze zijn pas net bezig en wie weet wat er nog meer komt? We moeten wel naar boven af kunnen wijken en een 8 is ook gewoon goed hoor. Doe je gewoon bovenin mee. En stel nou is dat ze straks de andere kant op gaan? Maken ze ineens een mispeer. Slaat die 9.2 van jou ook nergens meer op.’
‘Leuke woordspeling, Harm. Mispeer. The Mispers.’
‘Hè? O. Ja! Ja joh. Ik schud ze zo uit me mouw. Je hoort het. Ghehe. Nou Van Halst, ik weet niet wat jij doet, maar ik taai ‘m af. Ga weekend vieren. Bye bye man, bye bye.’
‘Met Fritsie stiekem naar Ekdom zitten luisteren?’
‘Ach, kutzooi.’
En weg was Harm. Met grote driftige stappen op weg naar het weekend.

The Mispers – Brother | Lees het Gobsmag rapport

Ik sloot ook af. De analyse was weer rond, tijd om te gaan.
Bassie zat nog achter zijn bureau en riep me nog snel even.
‘Van Halst! Van Halst! Luister: ik heb een raadseltje voor je. Komt ie: het is blauw, heeft veren en komt van een berg af. Nou, nou? Wat denk je?’
“Ik heb geen idee, Bas.’
‘Alpíno! Hahaha!’
‘Kleine zalen beginnen, Bassie. Prettig weekend.’

Bergstra – De Jan van Halst van Gobsmag

Like Gobsmag op Facebook:

Geplaatst door in de categorie op