De 7 beste liedjes van januari 2015
Volgens ons almachtige scorebord dan


Hatsa, de vervelende januarimaand is weer voorbij. We gaan weer volle kracht vooruit en 2015 lijkt een bijzonder fijn muziekjaar te worden. Toch gaan we nog even snel terugkijken op die eerste maand van het jaar. Er verschenen 22 liedjes op Het Scorebord met als hoogste cijfer een 9.0 en als laagste een 7.5. Gemiddeld kwam dat neer op een ronde 8. Dit zijn de zeven hoogst gewaardeerde liedjes:


Tobias Jesso Jr. – How Could You Babe (9.0)

Klinkt als: Een jonge Leon Russell met de dramatiek van Rufus Wainwright en de hulp van Randy Newman en zelfs een beetje My Morning Jacket


Uit het Gobsmag-rapport:

Mooi verhaal: Tobias Jesso Jr. maakte een paar demo’s en stuurde ze op goed geluk naar Chet JR White, bassist en producer van het helaas inmiddels ter ziele gegane bandje Girls. White was onder de indruk en bood meteen aan meer liedjes met Tobias te doen. Later schoven ook Patrick Carney van The Black Keys en Ariel Rechtshaid (Vampire Weekend, Haim, Sky Ferreira) aan achter de knoppen bij de opnames van het debuutalbum.

Stats Scorebord stats: entree op 23-01-2015, liedje #308


Elle King – Under The Influence (8.7)

Klinkt als: Obvious suspects als Adele, Duffy (en dus ook Dusty), maar ook The Black Keys

Uit het Gobsmag-rapport:

Elle King heeft de zaken goed voor elkaar, zeker als we even kijken naar een paar namen met wie ze heeft samengewerkt voor haar aankomende debuutalbum Love Stuff: Jeff Bhasker (producer van Fun., Kanye West, The Rolling Stones), Eg White (producer van Adele, Sam Smith), Jacknife Lee (producer van R.E.M., U2,Crystal Castles) en Mark Ronson (Amy Winehouse, Bruno Mars, Paul McCartney).

Stats Scorebord stats: entree op 02-01-2015, liedje #293


Ryley Walker – Primrose Green (8.7)

Klinkt als: Britse kwaliteitsfolk in de traditie van Nick Drake en Bert Jansch die ook liefhebbers van The War On Drugs en Steve Gunn zal bekoren

Uit het Gobsmag-rapport:

Zijn gitaarspel (picking and strumming) doet hem boven het singer/songwriter maaiveld uitsteken. Zo noemt bijvoorbeeld het Amerikaanse Guitar World Ryley “the reincarnation of the True American Guitar Player”. Amerikaan ja, maar toch met een grote Britse invloed. Zo doet Ryleys gitaarsound ons heel erg denken aan Bert Jansch, de in 2011 overleden Schotse folkmuzikant.

Stats Scorebord stats: entree op 12-01-2015, liedje #299


Pickwick – Window Sill (8.3)

Klinkt als: Het beste van Augustines en White Denim

Uit het Gobsmag-rapport:

Voor ons is het duidelijk: Pickwick is een band met (festival)potentie. Het wachten is nu op een Europese tour en wat Nederlandse shows. Wij zouden het in ieder geval wel weten als wij programmeur waren geweest van, pak ‘m beet, een middelgroot poppodium.

Stats Scorebord stats: entree op 01-01-2015, liedje #292


Freddie Dickson – Your Love Was Meant For Me (8.3)

Klinkt als: Intense pop ergens tussen Tom Odell en Lana Del Rey

Uit het Gobsmag-rapport:

Freddie Dickson wordt ook wel de nieuwe, mannelijke Lana Rel Rey genoemd. Fijn labeltje, en interpreteer dit vooral hoe je dat wilt. Of het waar is weten we niet, maar dat deze West-Londenaar prachtige, intense pop maakt weten we wel. Single ‘News’ was al best wel hitgevoelig, de live-versie die hij van albumtrack ‘Your Love Was Meant For Me’ online gooide is ronduit prachtig.

Stats Scorebord stats: entree op 09-01-2015, liedje #298


Hooton Tennis Club – Jasper (8.3)

Klinkt als: Het beste van Parquet Courts, Teenage Fanclub en een heel klein beetje Band Of Horses

Uit het Gobsmag-rapport:

Liverpool is een goede plaats om vandaan te komen als band. Hooton Tennis Club staat wat dat betreft al met 1-0 voor. Als je dan ook nog met een fijne kneiter als ‘Jasper‘ komt, draait ons scorebord overuren. Het is hun debuutsingle, geproduceerd door Bill Ryder Jones van The Coral, die de tennisjongens meenam naar het huis van zijn moeder om daar de opnames te doen.

Stats Scorebord stats: entree op 22-01-2015, liedje #307


Dan Mangan + Blacksmith – Vessel (8.3)

Klinkt als: Van folkie naar Peter Gabriel, Brian Eno en Grizzly Bear

Uit het Gobsmag-rapport:

Dan Mangan is terug, en dat is natuurlijk goed nieuws. Wat aanvullende info: hij opereert tegenwoordig onder de naam Dan Mangan + Blacksmith en heeft net een nieuw album uit: Club Meds. En dat het niet alleen een naamswijziging is blijkt uit het nieuwe geluid. Volledige band en zelfs wat synths van tijd tot tijd. Mangan gaat van folkie ‘earworms’ als de hit Robots richting het geluid van Peter Gabriel, Grizzly Bear en zelfs Brian Eno. Reden genoeg om te luisteren lijkt ons.

Stats Scorebord stats: entree op 26-01-2015, liedje #309


En nét daaronder:

 • Byron Bay – God Only Knows (Kwalitatief hoogstaande Belgische folkpop met hints naar Alt-J en The Avett Brothers)
 • Ephemerals – You Made Us Change (Een bonte verzameling van soul en jazz in een funky jasje, Aloe Blacc-style)
 • Monophonics – Promises (Beach Boys en Allah-Las in de studio van Daptone Records)
 • Tobias Fitton – You Have It All (Niet te missen voor fans van John Martyn en Jeff Buckley)
 • Satellite Stories – Heartbeat (Het heerlijk catchy stampende Finse broertje van Two Door Cinema Club)

 • Meer nieuwe muziek?
  Check elke dag Het Scorebord Der Nieuwe Muziek en mis NIKS meer.

  Like Gobsmag op Facebook:

  Geplaatst door in de categorie op