Press "Enter" to skip to content
Newmusic of the day on May 13th 2014

De paar pareltjes van Pontiak (8.3)

Sfeervolle blokhutten folkrock die doet denken aan The Deep Dark Woods
Song: Pontiak - It's The Greatest

“Hilversum 3 bestond nog niet maar ieder had zijn eigen stem.” Gelukkig bestaat KEXP al heel lang. KEXP? Juist, een van de meest toffe en hipster-credible radiostations (Seattle) ter wereld. En wat doen ze nog meer behalve muziek de ether ingooien? Sessies opnemen! En niet met de onderkant van de zwoegende muzikantenwereld. Wat te denken van The Tallest Man On Earth en The Lumineers? Maar ook onontdekte parels als Pickwick.

Op het Gobsmag-HQ staat er dus altijd wel een iMacje standaard ingetuned op het Youtube-kanaal van KEXP. De alarmbellen gingen af toen we nog niet zo lang geleden een wonderschoon liedje langs hoorden komen. Afzender: Pontiak. Nooit van gehoord. Wikipedia leert ons dat Pontiak een neo-psychedelische rockband uit de Blue Ridge Mountains (Virginia) zijn. Oeps. Wat wij hoorden leek in de verste verte niet op neo-psychedelie (voor zover dat een echt woord is natuurlijk).

Oke, we houden je niet langer in spanning. We hebben het hier over de track ‘It’s The Greatest’. Sfeervolle folkrock die best wel eens opgenomen kan zijn in een houten hutje in het noorden van Canada. Een beetje in de stijl van Deep Dark Woods. Maar we horen ook wat Rival Sons.

‘It’s The Greatest’ staat overigens op het zevende album van Pontiak (Innocence, uit 2014). Eerlijk is eerlijk, de rest van het album is wat harder, maar check vooral ook even mooie liedjes ‘Darkness is Coming’, ‘Noble Heads’ en ‘Wildfires’. Samen met ‘It’s The Greatest’ maakt dat in ieder geval vier nummers die meer dan de moeite waard zijn. Gooi je de rest toch gewoon weg? Of laat het album vor wat het is en kijk gewoon de hele KEXP-sessie.

Novo Amor is niet nieuw, wel prachtig (8.0)
Lake Street Dive en de grote oversteek (8.1)