De twaalf beste songs van Balthazar
 


“Dit nummer klinkt als een dronken roes: struikelend, slalommend en heel, heel amuserend”

Sinds het geweldige debuut Applause uit 2010 is Gobsmag fan van de Belgische prachtband Balthazar. Het daarna uitgebrachte (en magistrale) Rats (2012) zorgde ervoor dat die verering alleen maar groter werd. Begin dit jaar waren wij dan ook blij verrast met het ineens verschijnen van liedje ‘Leipzig’. Een eerste voorproefje van een te verwachten nieuwe langspeler? Vooralsnog tasten wij in het duister. Maar geloof ons als we zeggen dat we het scherp in de gaten houden.

Om het Balthazar-vuurtje brandend te houden, stelde onze Belgische collega Joshua Migneau van de fijne muziekblog Blackpool een lijstje samen van zijn 12 favoriete liedjes van de Kortrijkse band. Heerlijk om nog eens te genieten óf (wanneer niet bekend met Balthazar – schaamt u!) een meteen rake kennismaking.

(Spotify en Youtube playlistjes helemaal onder aan het artikel)


12. Bathroom Lovin’: Situations (Single, 2008)

Tweede single voor het verschijnen van een officieel album. ‘Bathroom Lovin’: Situations’ nadert het typische Balthazar-geluid al veel meer dan This Is A Flirt (zie nummer 10). Ontzettend catchy.


11. I’ll Stay Here (Applause, 2010)

Dit nummer klinkt als een dronken roes: struikelend, slalommend en heel, heel amuserend.


10. This Is A Flirt (Single, 2007)

Met ‘This Is A Flirt’ ontmoette ik Balthazar. Alhoewel een geweldig zomernummer, valt This Is A Flirt’ wat buiten hun discografie door de grote hoeveelheid aan electronica. Neemt niet weg dat het nummer tegelijk een ideale ringtone is. Al heel lang mijn gsm-beltoon.


9. The Boatman (Applause, 2010)

Classic Balthazar.


8. The Oldest of Sisters (Rats, 2012)

Nog zo’n klassieker.


7. Later (Rats, 2012)

Eén van hun meest intense nummers. Spokende violen, jagende drum en een schaarse piano: meer dan eens komt Radiohead in het hoofd springen.


6. Do Not Claim Them Anymore (Rats, 2012)

Die synthesizer na het refrein is waanzinnig mooi.


5. Leipzig (Toekomstig album? 2014)

Als Balthazar’s nieuwe album het niveau behoudt van single ‘Leipzig’ dan kunnen we ons aan iets groots verwachten.


4. Hunger At The Door (Applause, 2010)

Het beste gitaarnummer van Balthazar. Het is belachelijk hoe goed de gitaarriffs in dit nummer zijn.


3. Sinking Ship (Rats, 2012)

Aanwezig op Rats uit 2012 maar pas als single verschenen in 2013. ‘Sinking Ship’ kreeg met zijn heerlijk contrast tussen quasi zagende strofes en kinderlijk mooie refreintjes als enige Belgische band een plaats in Blackpool’s 50 beste nummers van 2013.


2. Fifteen Floors (Applause, 2010)

Contrast tussen overdadige blazers (synthesizers) en sobere strofes, prachtige samenzang en een hoop vreemde akkoorden: Balthazar heeft een geluid uit duizenden.


1. Blood Like Wine (Applause, 2010)

Absoluut het beste dat Balthazar ooit gecreëerd heeft. Alhoewel ik het nummer al honderd keer heb gehoord, word ik nog steeds extatisch van die stompende bas, die vioolaanslagen die invallen op 2.45 en die steeds herhalende samenzang op het eind: “Raise your glass to the nighttime and the ways, to choose a mood and have it replaced.”


De lijst in Spotify (met uitzondering van This Is A Flirt en Bathroom Lovin’: Situations):

De lijst in een handig YouTube playlistje:

Like Gobsmag op Facebook:

Geplaatst door in de categorie op