Gobsmag interview: Eefje de Visser
 


“Het doodenge leven van een eenvoudige singer-songwriter”

EefjedeVisserLieke_RomeijnGobsmag heeft een redacteur die soms net iets teveel loopt te zeuren over boeken, mooie zinnen en de kunst van een verhaal vertellen. Diezelfde redacteur, laten we hem H. noemen, mag ook graag uitroepen dat Eefje de Visser vorig jaar met Het Is de mooiste 2013 plaat van Nederlandse bodem heeft gemaakt. Vaak raadt hij je dan aan om vooral de prachtliedjes Ongeveer, En (“Laten we hopen dat het vanzelf gaat/ dat we niet moedig hoeven te zijn/ dat alles zin heeft voordat we zin geven”) en Schip te luisteren. En met luisteren bedoelt hij dan ook echt luisteren. Afijn, diezelfde redacteur, die overigens worstelt met zowel literaire als gezichtshaar aspiraties, opperde dan ook in de redactievergadering dat het nu dan toch echt wel tijd is om Eefje aan de spreekwoordelijke tand te voelen. En omdat iedereen naar hem luistert, ging de aanvraag er meteen uit.

Hi Eefje. Welkom in dit interview. We hopen dat het zin heeft, voordat we zin geven. Haha grapje, een verwijzing naar een van je songteksten natuurlijk. Wij zijn ons er eentje. Maar Eefje, vertel eens, wat is je exacte locatie en situatie op dit moment?

Ik zit in het raamkozijn en kijk uit over het Wilhelminapark in Utrecht.

Dat is niet gek zeg! En wij maar ploeteren, hier op kantoor. Wat is er op dit moment niet meer uit je casettedeck/cd-speler/Spotify-playlist te slaan?

Arctic Monkeys, de laatste plaat.

AM, inderdaad errug lekker! Doet het altijd goed op feestjes. Over feestjes gesproken. onze vriend Barack Obama is jarig en geeft een feestje. Hij vraagt je om tijdens deze avond een paar liedjes te spelen voor hem en zijn gasten. Met welke song trap je af?

Het moet wel iets zijn dat iedereen kent natuurlijk. En iets universeels en romantisch, over bijvoorbeeld de liefde. Of nee, Human Nature van Michael Jackson, dat gaat meer over mensen en ja, de natuur/aard van mensen. Schit-te-rend en erg gepast om te spelen voor één van de grootste leiders des mensheid.

Volgens mij heeft Barack ook een prima moonwalk in (het witte) huis. Maar dat terzijde. Je hebt de mogelijkheid om een extra lid aan de band toe te voegen. Levend, dood, het maakt ons niet uit. Wie zou dat zijn en waarom?

Ook Michael Jackson. Vergroot de kans op wereldfaam enorm.

Eefje de Visser – De Bedoeling

Tussendoor even een praktische vraag: is hier een supermarkt in de buurt?

Jazeker, de Albert Heijn, 100 meter lopen.

Albert Heijn: Gewoon bij Eefje om de hoek. Sorry, we zijn gek op slogans. Over woorden gesproken, we zijn gek op songteksten. Hoewel hij helaas niet over koffie gaat kunnen we ons prima inleven in “So I drank one, it became four / And when I fell on the floor I drank more” van Stop Me If You Think You’ve Heard This One Before van The Smiths. Wat is jouw favoriete quote?

Er zijn er wel honderd! Maar mijn favoriete quote van dit moment is: “And you people all know what I’m talking about (yeah you people all know what I’m talking about), spread the love vibration, uhuh” van Josh Rouse.

Nice one! Nog even over tijdreizen, of hadden we het daar niet over? HOE DAN OOK, jij, ja jij Eefje, wordt teruggestuurd in de tijd met als doel om te voorkomen dat een bepaalde plaat wordt opgenomen. Je voelt ‘m al aankomen: wat trek je aan? Haha, nee weer een grapje. De vraag is natuurlijk welke plaat dat dan is. 

If I could turn back the hands of time van R. Kelly. Echt zo slaapverwekkend. Niet te geloven dat dat een nummer 1 hit is geweest.

Slaapverwekkend. Leuk bruggetje naar de volgende vraag. Jij hebt vaker interviews gedaan, of niet? Afijn, stel je voor: na lange onderhandelingen met zijn management, mag Ivo Niehe eindelijke Kanye West interviewen. Het interview vindt plaatst in Amerika en jij mag, als Nederlandse muzikant, op uitnodiging van Ivo mee. Hij wil graag dat jij inhoudelijke vragen over Kanye’s laatste, baanbrekende album voorbereidt zodat het Nederlandse publiek goed door heeft hoe bijzonder dit gesprek met Kanye is. Je pakt snel je spullen en springt in een taxi naar Schiphol. Je bent te laat dus je rent snel naar de gate. Op de roltrap staan echter allemaal mensen aan de linkerkant stil zodat jij er niet langs kan. Van de leus “Rechts staan, links gaan” trekken ze zich helemaal niks aan. Vind jij dat ook altijd zo vervelend?

Nou.

Maar echt! Supervervelend is het. Befaamde laatste vragen dan maar. Als iemand op het lumineuze idee komt om een biografie over jou te schrijven:

a. Wat zou de titel moeten zijn en waarom?
Het doodenge leven van een eenvoudige singer-songwriter

b. Wie gaat jou spelen in de niet ter vermijden verfilming?
Vince Vaughn

c. Boeken zijn stom, vind je ook niet?
Integendeel, ik hartje boeken.

Dat was er ook eentje om je uit de tent te lokken, hoor. Dank voor je antwoorden!


Eefje de Visser tourdate:

26/4/2014: Oranjepop, Nijmegen
09/5/2014: Muziekgieterij, Maastricht
10/5/2014: Terug naar het begin (kerk Oosterwijtwerd), Appingedam
11/5/2014: Tivoli Oudegracht, Utrecht

Like Gobsmag op Facebook:

Geplaatst door in de categorie op