Gobsmag interview: Deense veelbelovende rockband Go Go Berlin verovert Europa op het podium
 


“Ik dacht wel altijd dat Pink Floyd niet gecoverd zou mogen worden maar toen deden de Scissor Sisters een geweldig versie van Comfortably Numb.”

Gobsmag

Go Go Gobsmag

Go Go Berlin stond 16 april op het podium in de Amsterdamse Club Ziggo en speelde daar een gratis show. Na afloop sprak Gobsmag (fan van het eerste uur) met gitarist Mikkel Gorm Dyrehave en drummer Christoffer Møller Østergaard (ja ja een aardige mondvol) over Nederlands publiek, high zijn en schone onderbroeken.

Door Rob Verkerk / @Verkerk_Rob

Hallo, wie of wat is Go Go Berlin naast een rockband uit Denemarken?

Mikkel: Een groep vrienden die met elkaar op school zaten en een beetje zaten te spelen met wat muziekdingetjes. Totdat Christoffer ineens een band nodig had voor een deal die hij had gesloten. Toen is pas het balletje gaan rollen van het spelen in een band.

Jullie spelen nu zo’n drie jaar in Go Go Berlin maar je krijgt het idee alsof jullie voor een stadion staan te spelen. Nooit in andere bands gezeten?

Christoffer: We hebben allemaal wel onze instrumenten door en door bestudeerd en leren spelen natuurlijk. Live spelen is niet iets wat je jezelf kunt aanleren. Volgens mij niet althans, je kan leren je op je gemak te voelen maar het showelement heb je of heb je niet. Christian is echt een showbeest, dat was vanaf de eerste show al duidelijk.

Mikkel: Als we het zouden faken dan zou het niet oprecht overkomen uit de reacties die wij krijgen maak ik op dat wij wel over oprechtheid beschikken tijdens een optreden.

streamergogoJullie hebben natuurlijk ook al op aardig wat grote festivals gestaan. Door jullie optredens op Roskilde en Skanderborg Festival worden jullie bejubeld als een van de sterkste live-acts van Denemarken. Hoe is het om in Denemarken als band door te moeten breken?

Mikkel: Het is lastig. In Denemarken en vooral onze stad Aarhus heerst er geen uitgaanscultuur in de vorm van een avond naar een bandje kijken. Dat is erg jammer maar dat zorgt er anderzijds wel weer voor dat we harder ons best doen voor de twintig mensen die wel komen kijken.

Christoffer: In de hoop dat die mensen het hun vrienden vertellen en dat zij de volgende keer ook meekomen.

Is het zo slecht gesteld met jullie reputatie in Denemarken?

Mikkel: Ha, nee ondertussen niet meer. Maar het komt natuurlijk niet vanzelf. Eigenlijk zoals met alles in het leven natuurlijk. Ik geloof alleen wel dat je in het huidige culturele klimaat als rockband net iets harder je nek moet uitsteken om op te vallen. Ondertussen spelen we in de leukere clubs van Denemarken en hebben we leuke festivals in het verschiet liggen. En laatst hebben we in Nederland ook een showtje gedaan als voorprogramma van Kensington.

Christoffer: Het viel mij op dat het Nederlandse publiek enorm dankbaar is!

Dat is grappig want er zijn heel wat bands en artiesten die moeite hebben met het peilen van Nederlands publiek.

Christoffer: Ja dat begrijp ik wel. Jullie staan best veel stil en zwijgzaam toe te kijken. Ik vraag me dan meteen af of de versterkers het wel goed doen of dat alles wel aangesloten staat. Maar na onze show met Kensington wilde iedereen met ons op de foto en verkochten onze platen meteen uit. Jullie zijn dus stille aanbidders!

Over aanbidden gesproken, welk nummer van jullie album New Gold moeten wij volgens jullie aanbidden?

Christoffer: Ik zal het geen aanbidden willen noemen maar ik ben erg trots op het nummer Do You Mind. Ik vind het zelf zo’n tof nummer! We hebben het grotendeels live opgenomen.

Mikkel: Maar live kunnen we het niet spelen!

Christoffer: Nee, het was echt magisch.

Mikkel: Ik ‘’aanbid’’ zelf onze eerste single Raise Your Head. Het is een van de eerste nummers die we schreven maar het was in de vergetelheid geraakt. Tot ik tijdens de plaatopnames ineens die riff begon te spelen. Alles viel ineens op zijn plaats en zo ontstond Raise Your Head. Ik ben erg trots op de riff. Hij is niet bijzonder moeilijk of zo maar ik kan er nog steeds niet goed bij hoe ik er ineens op ben gekomen.

streamergogo2Jullie schijnen op elk willekeurig nieuwe nummers te schrijven. Hebben jullie intussen al genoeg materiaal voor een tweede album?

Mikkel: Het klopt dat we non-stop schrijven en we hebben flink wat nieuw materiaal. Onze prioriteit ligt voorlopig nog bij het promoten en spelen van ons debuutalbum. Vooral tijdens het spelen is het erg leuk om het publiek uit het niets een nieuw nummer voor te leggen. Uit de reacties kunnen we dan opmaken of we dat specifieke nummer in de toekomst nog kunnen gaan gebruiken of dat we hem beter kunnen maken of schrappen.

Christoffer: Nieuwe muziek spelen is altijd interessant. Hoewel onze fanbase niet heel groot is zijn er wel regelmatig mensen die onze muziek kennen. Om dan een compleet nieuw nummer te spelen is net zo leuk als angstaanjagend. Wat als je het verziekt met één nummer dat je niet eens echt moet spelen. Zo voel ik me ook altijd tijdens jams, we rekken onze nummers her en der nogal wat op met deels geïmproviseerde jams. Ik word gewoon high van de endorfine als we met zijn allen de laatste noot raken na een heftige improvisatie die strak verliep.

Mikkel: Dat is de definitie van een ‘natural high’.

Aan natural highs geen gebrek dus. Worden er in deze band ook nog meer natuurlijke producten gebruikt?

Christoffer: Ik heb net nog een beker cannabis thee op. Ik geef er weinig om.

Mikkel: We roken allemaal wel eens wat maar verder weinig. In Denemarken is het zogezegd verboden maar geven ze er weinig om.

Christoffer: Ja alleen hier kun je netjes naar een coffeeshop om je wiet te halen. In Denemarken moet je een dude bellen op zijn “zakennummer” en dan komt hij het afgeven in een zijstraatje in de buurt in zijn auto met getinte ramen. Best nasty.

Mikkel: Ik zeg daarom al lange tijd dat ze het moeten legaliseren. Iedereen moet zijn eigen verantwoording dragen. Maar goed we gaan nogal off-topic.

Welk nummer in de geschiedenis van de muziek toont onverantwoordelijk gedrag wanneer het wordt gecoverd?

Mikkel: Ik geloof zelf in het maken van muziek, het maakt niet uit of je nou covert of niet. Zolang je achter de boodschap van een nummer staat is het prima. Ik dacht wel altijd dat Pink Floyd niet gecoverd zou mogen worden maar toen deden de Scissor Sisters een geweldig versie van Comfortably Numb.

Christoffer: Ik vond eigenlijk altijd dat The Who nooit gecoverd zou mogen worden. Pertinent absoluut gewoon niet. Totdat we ze zelf gingen coveren en de nummers eigenlijk beter deden lijken!

Ha! Toe maar, niet te bescheiden. Wat zou je binnen je muzikale carrière graag realiseren?

Christoffer: Het liefst zou ik een nummer willen schrijven wat mannen doet huilen. Het klinkt raar maar bijvoorbeeld zo’n nummer als The Verve’s The Drugs Don’t Work of R.E.M.’s Everybody Hurts. Dergelijke nummers zijn pure perfectie en zeldzaam. Het zit zo barstensvol emotie dat zelfs de meest stoere mannen er een traantje bij weg kunnen pinken. Zo’n soortgelijk nummer zou ik graag schrijven en maken.

Mikkel: Ik wil een nummer schrijven als Wild Horses (van de Rolling Stones, RV). Het is voor mij een perfect nummer dat het tourleven beschrijft. Veel mensen zien het als een liefdesliedje voor een vrouw maar ik heb er mijn eigen draai aan gegeven.

Wat zou het tourleven voor jullie perfect maken?

Christoffer: Overal waar we spelen schone sokken en onderbroeken!

Mikkel: Dat is wel een goeie ja! Het is altijd vervelend want je mag maar een koffer meenemen en de weinige ruimte die je hebt wil je nuttig besteden met toffe kleren die je aankan op het podium en zo. Sokken en onderbroeken nemen een vervelende hoeveelheid plek in terwijl mensen het niet eens te zien krijgen.

Christoffer: Daarom draag ik ze nooit, haha!


Go Go Berlin speelt 29 mei op het Dauwpop festival in Hellendoorn met oa Triggerfinger, Seasick Steve, The Wombats en Young The Giant.

Like Gobsmag op Facebook:

Geplaatst door in de categorie op