Gobsmag interview: Krach
 


“Met Ivo Niehe op reis? Dat is toch eigenlijk een droom die uitkomt.”

krachVolgende maand komt-ie uit: Last Time I Checked This Was My House, het tweede album van de Gelderse band Krach. De titeltrack zag je al voorbij komen op ons scorebord met een mooie 7.7. Dus ja, wij hebben een cirkeltje in onze agenda gezet om 14 april. Genoeg reden dus om zanger/gitarist Reinier en toetsenist David uit te nodigen voor een typisch Gobsmag vraaggesprekje.

Mannen, welkom in dit interview. Vertel eens, wat is jullie exacte locatie en situatie op dit moment?

David: Veestraat Tilburg, met een sigaret starend naar een synthesizer die kapot is gegaan.
Reinier: Apeldoorn. God knows why.

En welke plaat zit er op dit moment vastgeroest in je casettedeck/cd-speler/Spotify afspeellijst?

D: Jon Hopkins – Immunity. Wat een tergend goeie plaat is dat.
R: Arcade Fire. Het moest er toch eens van komen.

Goed, tijd om even de fantasie te prikkelen. Stel je het volgende voor: onze vriend Barack Obama is jarig en geeft een feestje. Hij vraagt jullie om tijdens deze avond een paar liedjes te spelen voor hem en zijn gasten. Met welke song trappen jullie af?

Coldplay – Spies:

And the spies came out of the water
But you’re feeling so bad cos you know
But the spies hide out in every corner
But you can’t touch them no
Cos they’re all spies
They’re all spies

Een ongegronde haat jegens Coldplay borrelt op dit moment naar boven, want BAH. Wat een pathetisch gedoe allemaal. Daar doe ik dus mooi niet aan mee. Maar de eerste plaat van Coldplay heeft bij mij als klein menneke best een indruk achtergelaten en zeker het nummer Spies. Een mooie veeg uit de pan mag Obama en zijn NSA best hebben van mij.

Dat mag zeker. Over vegen en pannen gesproken: stel dat je de mogelijkheid hebt om een extra lid aan de band toe te voegen. Levend, dood, het maakt ons niet uit. Wie? Roept u maar.

D: James Murphy (van LCD Soundsystem, red.). Die man heeft blankemansfunk in z’n botten. En elke synthesizer die hij aanraakt verandert in puur goud.

Krach – Last Time I Checked This Was My House | Lees het Gobsmag rapport

En zo is het. Hey David, even een praktische vraag tussendoor: is hier een supermarkt in de buurt?

D: Jazeker. De Aldi hier om de hoek is tot 8 uur open, perfect voor een zakje Sun Moonstars (beste chips ooit gemaakt).

Check, thanks, altijd goed om te weten. Maar laten we even door gaan. Hoewel hij helaas niet over koffie gaat kunnen we ons prima inleven in de songtekst “So I drank one, it became four / And when I fell on the floor I drank more” from Stop Me If You Think You’ve Heard This One Before van The Smiths. Wat is jullie favoriete quote?

“As I dream about movies they won’t make of me when I’m dead.” Jon Bon Jovi – Bed Of Roses

Classic, niks meer en niks minder. Al zou die Matthijs van Nieuwkerk het waarschijnlijk een “kultie pleshjur” noemen. Die hypothetische dingetjes werken wel lekker in dit interview, moet ik zeggen. Nog maar eentje doen: Stel dat je terug in de tijd kan gaan om de wereld te behoeden voor een kutplaat. De opnames van welke plaat zou je wissen?

D: Alle mumford & sons albums. Man, wat werkt die band mij op zenuwen.

Komt door die banjo. Hey, jullie artiesten zijn handig met woorden. Wat zegt good old Gordon hieronder?

stripinterview

Gordon zeg: “Yes! Laat ons net zo’n toffe plaat maken samen a la Arnhemsgewijs.”

Juist. Is er nog chips? Ik zeg het niet snel, maar die Sun Moonstars is misschien wel de beste chips ooit gemaakt. Omdat we zo lekker bezig zijn: nog zo’n hypothetisch dingetje doen? Stel je voor: na lange onderhandelingen met zijn management, mag Ivo Niehe eindelijke Kanye West interviewen. Het interview vindt plaatst in Amerika en jij mag, als Nederlandse muzikant, op uitnodiging van Ivo mee. Hij wil graag dat jij inhoudelijke vragen over Kanye’s laatste, baanbrekende album voorbereidt zodat het Nederlandse publiek goed door heeft hoe bijzonder dit gesprek met Kanye is. Je pakt snel je spullen en springt in een taxi naar Schiphol. Je bent te laat dus je rent snel naar de gate. Op de roltrap staan echter allemaal mensen aan de linkerkant stil zodat jij er niet langs kan. Van de leus “Rechts staan, links gaan” trekken ze zich helemaal niks aan. Vind jij dat ook altijd zo vervelend?

D: Nee, ik heb net Civilization V gedownload, dus ik ga hier echt de moeite niet voor nemen, hoor. Wie wil er een potje Civ5 jongens? Ik ben er heel slecht in, en die potjes duren ook altijd echt SUPERlang. En dan kom je er halverwege achter dat je toch wel gaat winnen en dan moet je nog 24 uur spelen voordat je überhaupt hebt gewonnen. Maar goed, nog steeds leuker dan met Ivo Niehe op reis.
HOEWEL? Dat zeg ik nou wel, maar serieus. Met Ivo Niehe op reis? Dat is toch eigenlijk een droom die uitkomt. Ik ga dan denk ik een lied met hem schrijven over Ivo Niehe.

En dan misschien proberen op te nemen met Mumford & Sons! Goed, we zijn er nu wel klaar mee. Nog een paar kleine vraagjes en dan gaan wij eens op zoek naar die Aldi.

Als iemand op het lumineuze idee komt om een biografie over jullie te schrijven:

a. Wat zou de titel moeten zijn?
Best OK

b. Wie gaat jou spelen in de niet ter vermijden verfilming?
R: Kurt Russel
D: Wim T. Schippers

c. Boeken zijn stom, vind je ook niet?
Ja echt stom. Boeken zoals House of Leaves van Mark Z. Danielewski. Dat soort boeken maken echt helemaal geen indruk op mij.

Akkoord.


Het nieuwe Krach album Last Time I Checked This Was My House verschijnt op 14 april. De release show is twee dagen eerder, in Amsterdam (OT301).

Like Gobsmag op Facebook:

Geplaatst door in de categorie op