Press "Enter" to skip to content
More music on August 8th 2014

We’re gonna win: De 18 opkomstmuziekjes in de Eredivisie

Vanavond begint het voetbalseizoen weer. Na een bijzonder vermakelijk Wereldkampioenschap is het weer tijd voor topaffiches in de Eredivisie als NAC-PEC, FC Dordrecht – Willem II en Johan Derksen – Wilfred Genee. Gobsmag, nog altijd een muziekwebsite, pakte de seizoensgids van ELF Voetbal er eens bij om in kaart te brengen onder welke deuntjes onze helden het veld oplopen. Originaliteit, historie of binding met de songtekst is bij sommige club helaas ver te zoeken.

ADO Den Haag
Wat denk je zelf? Ja natuurlijk komen de spelers het veld op met ‘Oh Oh Den Haag’ van Harrie Jekkers door de speakers. En dat Jekkers niet zingt over het heerlijk genaamde Kyocera Stadion, maar over ’t Zuiderpark noemen we nu gewoon dichterlijke vrijheid. Voor de rest: prima keuze.

Ajax
Nog zo’n inkoppertje: ‘De Ajax-Mars’ van D. Knegt. Vanuit historisch oogpunt niks op aan te merken.

AZ Alkmaar
Nee, neem dan retteketet AZ! Daar komen de spelers op onder de toeterende intro van Marco Borsato’s ‘Ik Leef Niet Meer Voor Jou’. Want voetbal is een dure tv-show waarbij de spelers van een lichtgevende trap het veld oplopen.

SC Cambuur
“We moeten iets met house muziek,” dachten ze in Leeuwarden. “Lekker adrenaline pompen.”
Op Youtube vonden ze ‘Explode’ van Jordan & Baker, dat bij uitkomst in 2002 al net zo voorspelbaar en fout klonk als de uitverkiezing van Messi als beste speler van het afgelopen WK.

FC Dordrecht
Kijk, dit is nou een fijne promovendus. Eindelijk een club met een goed gekozen popliedje dat zowaar tekstueel aansluit bij wat beide teams willen bewerkstellingen in de komende 90 minuten: We’re Gonna Win van Bryan Adams. Goed gedaan. (Overigens schreef Adams het voor z’n lievelingsclub Chelsea; lezen jullie mee in Arnhem?)

SBV Excelsior
‘Ferme Jongens, Stoere Knapen’ van Henk Zon en het Rotte’s Mannekoor. En waarom ook niet. (Onze commerciële afdeling had nog wel een ideetje. Misschien kunnen ze Bill Gates strikken om in ruil voor een zak geld de club om te dopen tot Microsoft Excelsior. Kijk maar of het wat is. Niet? Dachten we al.)

Feyenoord
‘Hand In Hand’ van Jaap Valkhoff. Prima.

Go Ahead Eagles
In Deventer pakken ze er gewoon twee: ‘Sensation White Theme’ en ‘We’ll Be Coming Down The Road’ van Tartan Specials. Daar zal vast wel een heel goed idee achter zitten net zoals er ook altijd een topacteur in het mascottepak zit. Onze suggestie: ‘Go Ahead’ van vergeten band Leo Can Drive: “GO, GO, GO AHEAD NOW.”

FC Groningen
Men zegt in het westen weleens dat het noorden een paar jaar achterloopt. Enfin, in Groningen komen de spelers op onder het veelbelovende ‘Jump’ van hitformatie in de dop Van Halen. We hebben vernomen uit betrouwbare bron dat de Euroborg DJ onlangs bij de Plato de nieuwste Dire Straits CD heef gekocht, dus het zou zomaar eens kunnen dat er dit seizoen een frisse wind door de geluidsboxen waait.

SC Heerenveen
Ze hebben er even over nagedacht om iets te kiezen wat niet in het Fries gezongen werd, maar uiteindelijk werd het toch ‘Us Heerenveen’ van De Specials. Een treffend liedje dat gaat over Heerenveen en hoe Friesland eigenlijk een koninkrijk los van Nederland is. Geniet u van Friesland.

Heracles Almelo
“Ik was laatst bij Cambuur en daar hadden ze zo’n modern house nummer. Hoe zeg je? Ja, ‘Explode’ van Jordan & Baker, dat was ‘m inderdaad. Ik werd er helemaal opgewonden van met die beat enzo. ”

NAC Breda
In Breda doen ze niet moeilijk en wordt ‘Olé, Olé, NAC, Olé’ elk thuiswedstrijd aangeslingerd. Helemaal prima. En de tekst rijmt, dus het is waar. Overigens zingt Bono in ‘Peace On Earth’ na 3 minuten en 22 seconden “Gareth, Anne, and Breeda”. Maar ja, dan moet je dus wel eerst door bijna een heel U2 nummer heen en het moet natuurlijk wel een gezellig avondje NAC blijven.

PEC Zwolle
In Zwolle pakken ze er ook twee voor de prijs van een. Daar wordt begonnen met karaoke classic ‘Eye Of The Tiger’ van Survivor gevolgd door ‘Ik Ben Een Zwollenaar’ van Flip Trooster. We kunnen nu wel iets bijdehands roepen, maar ja, over twee prijzen gesproken: een KNVB beker en een Johan Cruijff schaal.

PSV Eindhoven
In Eindhoven gaan ze voor ‘The Best’ van Tina Turner. Wacht even, een kleine overpeinzing: als PSV het lied draait dan zingt Tina eigenlijk dat de tegenstander de beste is. Ze had natuurlijk “we’re simply the best” moeten zingen. Freddie Mercury zong immers ook niet “You are the champions”. Hola, dit verklaart ineens een hoop Eindhovens voetbaldrama.

FC Twente
“We moeten internationaal denken. Over de grens. Hoe doen andere clubs met rode shirts het. Wat draaien ze bijvoorbeeld bij Liverpool? Een liedje van een orkestje uit die stad en dus een historische binding heeft met die club? Hoe zeg je? ‘You’ll Never Walk Alone’ van Gerry And The Pacemakers? Hier in Enschede lopen we ook en niet altijd in ons eentje. Mooi zo. Niks meer aan doen. Volgend vergaderpunt: is er nog bier?”

FC Utrecht
‘Eye of the Tiger’ van Survivor klinkt ook in de Domstad. De hit uit 1982, bekend uit de film Rocky III van geboren en getogen Utrechtenaar Sylvester Stallone. De grootvader van Stallone, Arie, was zelfs de oprichter van DOS, een van de clubs waaruit FC Utrecht is uit voort gekomen. Dus dan kun je wel zeggen dat het liedje geen originele keuze is, maar historisch gezien klopt het gewoon helemaal.

Vitesse
Ook in Arnhem zit een goed idee achter de opkomstmuziek, zijnde ‘Whatever You Want’ van Status Quo. Bij de overname van de club door de rijke Georgiërs Russen heerste eerst het gevoel bij de supporters dat ze alles gingen krijgen wat ze maar wilden en nu, na alle onrust, snakt iedereen naar een soort van status quo. Mooi hoe muziek verschillende werelden bij elkaar kan brengen.

Willem II
“Doe maar iets met een dikke beat. ‘One’ van FIFA House Maffia? O, Swedish House Maffia, dan is het goed. Heb je niks met een twee? Niet? Oké, laat maar, dan draaien we ‘m wel twee keer achterelkaar.”

Written by Redactie