Press "Enter" to skip to content
Newmusic of the day on May 9th 2014

Grootse, magische dromen met The Grand Opening (8.4)

Een fijne cocktail van Sun Kill Moon, Tindersticks, Red House Painters en Zweedse melancholie
Song: The Grand Opening - Towards Your Final Rest

Zo vlak voor het weekend gooien we nog snel even een wonderschone plaat tegen je aan: Don’t Look Back Into The Darkness van The Grand Opening. Al sinds vorig jaar te krijgen in thuisland Zweden, maar nu dan ook in Nederland. En dat is goed nieuws, luister maar naar het bijzondere mooie liedje Towards Your Final Rest.

The Grand Opening is al een tijdje bezig. Reeds in 1999 bracht frontman John Roger Olsson een aantal muzikanten bij elkaar om een band mee te formeren onder die naam, maar na wat geouwehoer besloot hij er een solo project van te maken. In 2005 verscheen een eerste EP’tje en met Don’t Look Back Into The Darkness heeft hij inmiddels vier langspelers op z’n CV staan. Lekker bezig, noemen wij dat.

Voor deze nieuwe plaat liet Olsson zich inspireren door een setje oude foto’s die hij vond in z’n grootmoeders huis. Op een of andere magische wijze gaven die foto’s exact het gevoel weer dat hij
The_Grand_opening_Dont_look_back_into_the_darkness_1b2688491dwou oproepen met zijn nieuwe liedjes. Vooral de foto die de albumhoes werd, sprak hem aan: we zien een familie op een bootreisje, kijkend naar de camera en in het midden van de foto is een van de familieleden weggevaagd tot een soort geest. Don’t look back…

De vaste bezoeker van Gobsmag weet het: hier smullen wij van op de redactie. Een plaat met een verhaal. Muziek en teksten waarover nagedacht is. Meer bewijs voor dat denkwerk vind je in deze kleine docu.

Resumerend: Don’t Look Back Into The Darkness is dromerig album geworden dat je, mocht je het willen, in het genrehokje slowcore kan stoppen. Rustige, melancholische luisterliedjes met de kalme stem van Olsson en een subtiel toetertje hier en daar. Prijsnummers genoeg: opener Blacker Than Blue, Free, There’s Always Hope, Target en de fijne, o zo fijne single Towards Your Final Rest:


Photo: Johan Månsson

Lake Street Dive en de grote oversteek (8.1)
Filosofie, chemie: dat is Kishi Bashi (7.6)