Press "Enter" to skip to content
Newmusic of the day on May 23rd 2014

Howling Bells maakt terecht steeds meer naam (7.9)

Blondie met My Bloody Valentine op vakantie in Australië
Song: Howling Bells - Your Love

Het Australische Howling Bells is terug en dat vinden wij goed nieuws. 2 juni verschijnt Heartstrings, de opvolger van het in 2011 verschenen The Loudest Engine. Na erg goed liedje Slowburn, maakt spiksplinternieuwe single Your Love ons nog lekkerder.

Australië dus, maar de female fronted band opereert vaker vanuit Engeland. Daar viel het titelloze debuut, we schrijven 2006, goed in de aarde.

In de pers liegen de de vergelijkingen met andere acts er niet om. Men dropt al gauw de namen van PJ Harvey, The Velvet Underground, Nick Cave, Mazzy Star en The Duke Spirit wanneer getracht wordt het geluid van Howling Bells te definiëren. De leukste is van het Engelse magazine NME: “The sound of PJ Harvey hitching a ride with The Velvet Underground through Twin Peaks”.

Akkoord.

Een nieuw album dus: Heartstrings. Hij werd in elf dagen opgenomen in een Londense studio met achter de knoppen Catherine J. Marks (bij jou de kenner bekend van zijn werk met Foals en PJ Harvey) en Alan Moulder (My Bloody Valentine, Depeche Mode en The Killers). “The album is filled with extreme highs and lows which resemble what the band has endured over the years,” vertelt frontvrouw Juanita Stein die in oktober 2013 ineens een aanval van inspiratie kreeg en in een maand tijd maar liedjes bleef schrijven in de kelder van haar Londense huis.

Wellicht dat nieuwe single Your Love ook uit die kelder komt. Het zou zomaar eens kunnen. Laten we het aannemen, dat is mooier voor het verhaal. Wat we wel zeker weten: de videoclip is gemaakt door Giorgio Testi, de man die ook dingen doet voor Blur, The Smashing Pumpkins en The Rolling Stones. Dat was de laatste name drop. Nu luisteren.

Written by Harm