Gobsmag interview: Radkey is liever een rockband dan een punkband
 


“Dit gezicht moet wel in vorm blijven natuurlijk!”

Schermafbeelding 2014-07-16 om 07.28.18Op de vraag met wie er straks gesproken dient te worden, duiken de drie leden van de Amerikaanse band Radkey snel weg. Niet dat ze er geen zin in hebben. Ze zijn gewoon kapot. Wat verwachten we dan ook, de oudste van de drie gebroeders Radke is pas twintig jaar en ze zijn al drie maanden onafgebroken op een Europese tournee en speelden onder andere een zeer overtuigende show op Stage Three van Best Kept Secret.

Voordat er dan echt iemand komt praten moet er toch echt eerst gegeten worden. Twee dikke burgers voor Dee en Solomon en een salade voor Isaiah. Opvallende keuze voor laatstgenoemde aangezien hij met zijn looks het echte rock ’n roll uitstraalt (hij lijkt ook enorm op een jonge Phil Lynott van Thin Lizy). Maar die gasten hebben natuurlijk ook wel eens gezonde dagen.

Eindelijk is het zover! Isaiah, de middelste van de drie broers neemt plaats tegenover me en hij kan er weer tegenaan.

• Interview door Rob Verkerk / @Verkerk_Rob

Gobsmag: Ha Isaiah! Heb je het kortste strootje getrokken?

Isaiah: “Haha, nee man. Ik doe over het algemeen de persgerelateerde dingetjes. Ik ben het meest spraakzame voor ons drie dus dat is over het algemeen wel het makkelijkst.”

Ik zag dat je in tegenstelling tot je broers aan een salade zat…

“Tsja, wat kan ik zeggen; ik houd van salades! Niet zo veel als dat ik van burgers en andere vette shit houd, maar op tour komt het niet vaak voor dat we een verse salade kunnen bestellen. Regelmatig eet je wat de pot schaft en niet overal is dat even netjes geregeld. Dit gezicht moet wel in vorm blijven natuurlijk!”

Dan kon je waarschijnlijk je hart ophalen op Best Kept Secret die een minstens zo indrukwekkende food line-up had als de muzikale line-up?

“Daar heb ik eerlijk gezegd maar weinig van mee gekregen.”

Je ging in ieder geval wel weer voor de groentes. (Isaiah meldde het publiek na afloop van de show dat ze al hun wiet op zouden komen roken waarna ze het podium afsprongen tussen de mensen in.)

“Dat bedoel ik! Groentes zijn goed voor je!”

Hoe zijn jullie er ooit op gekomen om in het publiek het podium af te stappen?

“Dat kwam eigenlijk heel erg vanzelf. Mensen willen vaak toch even meeten met ons. Ik heb het idee dat het voor beide kanten veel makkelijker is om iemand te benaderen. Anders ga je het podium af, drink je backstage wat, loopt de zaal ondertussen leeg en is de vibe van de show een beetje aan het wegvloeien. Op deze manier kan ik in contact komen met fans en bezoekers en kan dit op een makkelijkere manier naar ons toe.”

streamerr1Ik zag in een video-interview dat jullie onlangs in Engeland jullie eerste biertje wegtikten; Hoe was dat?

“Haha, ja daar hadden we voor onszelf nogal een big deal van gemaakt. Zoals je waarschijnlijk wel weet is de leeftijdsgrens in de Amerika een stuk hoger dan hier in Europa. Maar het smaakte erg goed! Sowieso is het een tour van firsts. Onlangs flashte een meid ons voor het eerst tijdens een show. We spelen altijd strak maar toen sloeg ik toch een noot over.”

Jullie spelen inderdaad retestrak! Jullie zijn homeschooled, geldt dit ook voor jullie instrumentenkennis?

“Jep! Allemaal helemaal zelf gedaan! Nee hoor, onze ouders hebben ons natuurlijk de basiskennis moeten leren die je doorgaans op school leert. Qua muziek zijn we opgegroeid in een omgeving met alternatieve muziek en zodoende kwamen we niet echt in aanraking met alle slechte shit die mensen veel luisteren. Dat heeft ons alle drie vanzelf getriggerd om een instrument op te pakken.”

Een jeugd waar veel beroepsmuzikanten van dromen.

“Ja, dat denk ik wel. We hebben nooit in de problemen gezeten met wat dan ook en we zijn ook een erg hechte familie.”

Spelen jullie ouders ook een grote rol in het bandproces?

“Absoluut. Zonder mijn vader hadden we nooit een naam kunnen opbouwen in onze regio. In Missouri, waar we vandaan komen, zijn de speelmogelijkheden natuurlijk niet oneindig. Onze vader reed ons overal naartoe om in ieder geval de kansen te hebben benut die ons werden geboden. Daar ben ik elke dag dankbaar voor. Dat hij zoveel voor ons over had gaf ons ook de motivatie om het maximale van onze talenten te benutten. Je wilt niet dat je pa drie uur heen en terug rijdt terwijl je een publiek teleurgesteld hebt.”

Was het moeilijk om onder de aandacht te komen in de plaatselijke scene?

“Op zich viel dat ons erg mee. Maar als ik bekijk hoe snel het vuurtje gaat in andere delen van Amerika en Europa hadden we misschien iets sneller kunnen overstappen. Maar dat zal ongetwijfeld te maken hebben met ervaring en strakker spelen.”

streamerr2Je draagt een Ramones shirt. Jullie zijn ongetwijfeld beïnvloed door deze band. Welke bands zie je nog meer als voorbeelden en directe invloeden op jullie muziek, naast overduidelijk The Misfits?

“We worden af en toe vergeleken met Hanson… Dat is wel een beetje jammer. Maar we luisterden eigenlijk van alles als het maar een beetje hard was en rockte. Van The Who tot Death, van Nirvana tot Foo Fighters. Dat laatste ligt niet ver uit elkaar, maar je begrijpt wat ik bedoel.”

Toen ik jullie muziek voor het eerst aanzette, kreeg ik meteen flashbacks naar Tony Hawk Pro Skater 2. De punksoundtrack van een 90’s gamer bij uitstek. Jullie laatste single Feed My Brain is in zekere zin anders. Minder gejaagde punk maar een bijna anthem-achtig betoog.

“Het was sowieso een hele andere manier van opnemen. We hadden nog nooit eerder een langzaam nummer gemaakt, dus dat was erg spannend.”

Gaan jullie verder met het geëxperimenteer voor jullie debuutalbum of blijft het uiteindelijk toch bij strakke punkrock?

“We hebben onlangs toevallig nog tegen elkaar gezegd dat we onszelf liever als een rockband zien dan een punkband. Met de term punk leg je, je meteen vast op één genre van rock. Als we als een rockband worden gezien hebben we een wijder spectrum en spelen we nu toevallig overwegend door punk beïnvloede muziek. Tegen de tijd van ons tweede album hoeven we ons dan niets aan te trekken van een eventuele verwachting.”

Maar goed, nu eerst nog de debuutplaat. Hoe, wat, waarom, met wie?

“We zijn nog bezig met opnames en schrijven. We hebben onlangs wat nummers opgenomen bij Westend Studios met Justin Mantooth. Verder nemen we het rustig aan en zijn we van plan om vrij vroeg in 2015 met een plaat te komen.”

Zo lang nog?

“Haastige spoed is zelden goed. Ik klink misschien wel als een ouwe lul, maar het is gewoon waar. We willen het gewoon niet overhaasten. We hebben momenteel alles mee en we vinden het ook nog leuk. Dat willen we graag zo houden en vandaar dat we de tijd nemen. Zo komt er geen druk op zaken te staan die misschien gaan doorwegen in de mate van ons plezier.”

Jullie worden regelmatig bestempeld als nerd-rockers. Wat vind je daarvan?

“Haha, ach we zijn ook wel een beetje vaag. Maar nerds, fuck it. Het boeit me niet. Zolang ze maar geen Hanson meer zeggen.”

Oké, ik heb deze vraag maar voor het laatst bewaard: Op jullie website staat met klem beschreven dat er niet moet worden begonnen over X-Men 3…

“Dude, die film was zóóóóó kut! Die gast die, die film maakte stopte halverwege en de nieuwe regisseur legde meteen iedere belangrijke mutant om. Ik kan er serieus eindeloos over lullen, maar ik doe het dit keer maar niet. Ik moet straks nog spelen!”

We spraken met Radkey voorafgaande hun show in Rotown (Rotterdam), op 30 juni 2014. Dezelfde avond waarop de WK voetbalwedstrijden Frankrijk – Nigeria en Duitsland – Algerije werden gespeeld. Het was dus nog even afwachten of er wat publiek op af zou komen. Dit viel gelukkig enorm mee, maar zorg er voor dat je er een volgende keer ook bij bent. Dan kun je zelf meemaken hoe sterk Radkey is. Het lijkt alsof de jongens al twintig jaar op de planken staan, zei het niet dat de broers toen alle drie nog vloeibaar waren…

Like Gobsmag op Facebook:

Geplaatst door in de categorie op