Press "Enter" to skip to content
Newmusic of the day on June 3rd 2014

Lee Fields & The Expressions aan de winnende hand (8.9)

James Brown en meer van die oude soulgiganten, met wat hulp van die Black Keys man
Song: Lee Fields & The Expressions - You Just Can't Win

Op Gobsmag HQ is de strijd gestreden. We hebben ‘m gevonden: de fijnste soulplaat van 2014. Die eer gaat naar Emma Jean van Lee Fields & The Expressions. “Clap your hands and stomp your feet!”

Het verhaal van Lee Fields (geboren in 1951) leest als een hoofdstuk uit het soulboek waar ook nieuwe held Charles Bradley een groot aantal pagina’s in heeft. Lee begon z’n carrière als soul en funkartiest in de jaren ’70. Maakte een paar albums die het vooral goed deden onder verzamelaars. Zoals de inmiddels cult classic zijn Let’s Talk It Over uit 1979. Een plaat die Lee destijds vooral verkocht uit de achterbak van z’n auto. (En nu iets makkelijker te vinden in Spotify.)

Daarna werd het even stil.
In de jaren ’90 volgde een bescheiden comeback.
Het werd weer even stil.

In 2009 kwam een tweede comeback met het geweldige album My World, samen met begeleidingsband The Expressions. In 2012 opgevolgd door het eveneens prima album Faithfull Man. Succes was daar. Lee Fields & The Expressions was een niet te missen soulsensatie geworden.

En dat succes wordt nu dus uitgebouwd met Emma Jean, wederom met The Expressions. Een pracht van een funk/soulplaat, deels opgenomen en gemixed door Dan Auerbach van The Black Keys. De muzikant die tegenwoordig overal wel een handje in lijkt te hebben, schreef zelfs een liedje voor Fields: het prachtige Paralyzed.

De plaat barst van de prijsnummers: de geweldige J.J. Cale cover Magnolia, het funky Standing By Your Side (toeters!), Eye To Eye (doet ons denken aan Lenny Kravitz), het smekende Don’t Leave Me This Way, het jammerende Still Get’s Me Down en de nieuwe topsingle Just Can’t Win.

Yup, dat wordt rennen naar de kofferbak van Lee. Wat een geweldig album.

Lee Fields speelt op 8 juni in Gent (Balzaal Vooruit) en een dag later op het Ribs en Blues festival in Raalte.


Wij willen Mount Carmel (7.6)
U.S. Royalty en een Fleet Foxes-sausje (8.1)