Press "Enter" to skip to content
Newmusic of the day on July 28th 2014

Vakmanschap is meesterschap: Jon Allen levert prachtplaat af (9.0)

Rod Stewart en Nick Drake die liedjes zingen van Fleetwood Mac, Bob Dylan en Marvin Gaye
Song: Jon Allen - Falling Back

De Britse singer/songwriter Jon Allen is na drie jaar terug met een nieuwe plaat: Deep River. Hier op de redactie waren we er al snel over uit: dit is verreweg z’n beste tot nu toe.

En dus kun je zeggen dat de carrière van Allen nog altijd in een opwaartse lijn zit. Knap werk, want als je debuteert met een sterk album als Dead Mans Suit (2009, met “hitje” In Your Light) en dat weet te overtreffen met een opvolger in de vorm van Sweet Defeat (2011), dan ben je een niet alleen een grote belofte, maar er ook eentje die het weet waar te maken.

Inderdaad, we draaien er niet omheen: Gobsmag is fan van Jon Allen. De eerste keer dat Deep River over de redactievloer klonk, was het al raak. Openingsliedje Night & Day deed meteen de oren spitsen. Jon Allen goes soul. Goede melodie, piano, een paar strijkertjes erbij en die nog altijd heerlijke stem.

En zo barst de plaat van goede liedjes. Echte liedjes. Of ze nu Hummingbird Blues, Fire In My Heart, Wait For Me, Loving Arms of Keep Moving On heten. Allen trekt z’n hele platenkast erbij: echo’s van Fleetwood Mac horen we, Al Green en Marvin Gaye, Nick Drake, Bob Dylan… Maar toch klinkt het nergens tweedehands.

Prijsnummer? Dat moet Falling Back zijn. Een liedje over hoe een net stukgelopen relatie het geloof in een gelukkig leven even helemaal doet verdwijnen. Another loosing hand’s been played out. Another dream has turned to dust…

Schitterend album.


Written by Harm