Wie wordt de nieuwe Mumford & Sons?
 


Aangezien er de laatste tijd veel twijfel heerst over het voortbestaan van folk(s)helden Mumford & Sons, wordt het tijd om de opvolging alvast te regelen. Sinds september heeft de band een sabbatical genomen voor onbekende tijd en enkele bandleden zeggen zelfs dat de het sprookje zo goed als uit is voor de groep. Nu rijst de vraag: wie springt er in het gat dat ze achterlaten? Wie maakt er kans op Grammy optredens, uitverkochte Ziggo Domes, en optredens op de grootste festivals ter wereld? Wie krijgen de erfenis van Marcus Mumford en blijken de ideale schoonzonen te zijn voor de volgende generatie moderne folk? We hebben vier kandidaten bereid gevonden om mee te doen.

Door Maurice Swiersema / @de_maus

KOM NAAR BENEDEN EN SLAG JE SLAG

152278Kandidaat nummer 1, stel je even voor alsjeblieft:
“Wij zijn Run River North, rijden in een Honda en komen uit San Fernando Valley, Californië.”

En band nummer twee?
“Hallo, ik ben Jett Pace van Old Man Canyon, helemaal vanuit Vancouver, Canada overgevlogen.”

Dankjewel, kandidaat nummer 3?
“We heten nu American Authors, maar vroeger stonden we in New York bekend als The Blue Pages.”

En dan de laatste kandidaat, jullie komen uit Berlijn toch?
“Ja dat klopt, maar in feite heeft Mighty Oaks geen Duitse bandleden.”

Opmerkelijk zeg, maar volgens mij is het ijs gebroken, dus laten we snel doorgaan naar de eerste ronde.


RONDE 1: UITERLIJK

In deze ronde gaat het over de eerste indruk die je maakt, en die is zoals bij elke kennismaking door het uiterlijk. Het gaat natuurlijk om de Mumford & Sons-look die door sommige collega-muzikanten wordt omschreven als de posh farmer. In hoeverre zou de eerste band passen op een boerenbruiloft?

Run River North heeft niet de looks die je verwacht als je bijvoorbeeld ‘Growing Up’ voor het eerst aanzet. Alle zes bandleden hebben Koreaans-Amerikaans bloed en een matchend uiterlijk. Er zit slechts één baard in de band en met hun doorsnee outfits vallen ze weinig op. Aan de andere kant heeft de band wel een sportief tintje en is het lopen van de marathon van Los Angeles de aanleiding voor hun bandnaam geweest. In shape zijn ze zeker (5/10).

Band nummer 2 dan? Dat lijkt er al meer op. Jett Pace van Old Man Canyon krijgt punten voor de bijgewerkte baard en de rest van zijn band heeft ook een keurige gezichtsbeharing. Helaas ontbreekt het aan typische look, waardoor we hen niet de volle punten kunnen geven op dit onderdeel (8/10).

Dan de mannen van American Authors uit Brooklyn, die zijn ongetwijfeld onderhanden genomen door een professionele stylist, die ze het advies meegaf om het qua gezichtshaar te beperken tot een vier-dagenbaardje. Voor elke dag een punt dan maar.

Dat pakken de heren van Mighty Oaks toch heel wat beter aan. Keurige overhemden en prima baarden zorgen ervoor dat zij deze ronde de leiding nemen (9/10).

Might Oaks

Mighty Oaks


RONDE 2: PASSENDHEID IN DE FAMILIE

Ondanks hun korte bestaan heeft Mighty Oaks sinds 2012 al flink wat folk-ervaring opgedaan door te touren met onder meer bands als Dry The River en First Aid Kit. In hun assortiment hebben ze een aantal akoestische gitaren, een losse drum en natuurlijk de bekende Mumford-mandoline, wat zorgt voor een hoop pluspunten (9/10).

American Authors krijgt ook zeker bonuspunten door de hoge banjo –frequentie. Bovendien zitten ze bij dezelfde platenmaatschappij als de Mumfords en spelen de New Yorkers binnenkort met The Script en OneRepublic door de Verenigde Staten in arena’s voor 25.000 man. Je kan het slechter treffen. (8/10)

Old Man Canyon daarentegen speelt in hun thuisland momenteel nog in heuse saloons en taveernes (ze bestaan nog!). Niet altijd even aanwezig in het hele repertoire, maar ook bij hen is sprake van extra banjopunten, bijvoorbeeld in de opener van hun eerste EP, ‘Wiser’. (8/10)

Net als Mumford en zijn zonen was Run River North al eens te zien bij Jimmy Kimmel Live, een van de grootste Amerikaanse talkshows. Nadat hun videoclip voor Fight To Keep, opgenomen in een Honda, viral ging liet de autofabrikant hen voor een verrassingsoptreden overvliegen naar New York. Misschien waren het de zenuwen, het werd in ieder geval niet de gehoopte doorbraak. Desondanks is het zestal nu getekend door het Canadese label Nettwerk, dat verantwoordelijk was voor het succes van Fun.. (6/10)


RONDE 3: HITPOTENTIE

Run River North gaat momenteel meer de kant op van Of Monsters & Men. Hun debuut komt dit jaar nog uit en na een aantal luisterbeurten is de conclusie dat de plaat minstens 3 potentiële hitsingles bevat.

Old Man Canyon heeft ook sterke nummers en ‘Phantoms & Friends’ doet zelfs even denken aan Portugal. The Man. Wellicht heb je ze per ongeluk al eens gehoord, hun nummers schopten het reeds tot populaire series als Suits, Shameless en Akward. Niet zo gek dus dat blogger Perez Hilton ook al fan is.

Bij Mighty Oaks doet vooral single ‘Just One Day’ het goed, de rest van hun oeuvre komt live beter tot zijn recht.

Tenslotte doen de American Authors hun naam zeker eer aan, en dan vooral in het schrijven van hits. Hun debuutplaat Oh, What A Life staat er vol mee. Minstens negen (!) sterke nummers, waarvan eerste single ‘Best Day Of My Life’ inmiddels al SkyRadio heeft bereikt. Dan weet je wel hoe laat het is.


DE UITSLAG IS BINNEN

BAND UITERLIJK FAMILIEBAND HITPOTENTIE TOTAAL
RUN RIVER NORTH 5 6 8 19
OLD MAN CANYON 8 8 9 25
AMERICAN AUTHORS 4 8 10 22
MIGHTY OAKS 9 9 6 24

Na drie rondes komen we tot een eindscore van 25 punten voor Old Man Canyon, die daarmee de erfenis nipt hebben veiliggesteld ten koste van de Duitse heren van Mighty Oaks. Run River North laat veel potentie horen, maar is op dit moment misschien nog niet klaar voor de grote podia. Meer behoefte aan (toekomstige) top 40-hitjes? Dan ben je bij American Authors aan het juiste adres. Ze kleden zich misschien iets moderner dan Marcus en zijn zonen, maar de hits zijn er niet minder om.

Mighty Oaks staan 3 mei in de kleine zaal van Paradiso en deze zomer nog te zien op het Naked Song festival en Valkhof festival. American Authors spelen 21 mei in Bitterzoet.

Like Gobsmag op Facebook:

Geplaatst door in de categorie op