Press "Enter" to skip to content
Newmusic of the day on January 5th 2014

Benjamin Clementine: hoeksteen van muzikaal 2014 (9.0)

De Ghanese Antony & The Johnsons, met een vleugje Pavarotti.
Song: Benjamin Clementine - Cornerstone

Om met de deur in huis te vallen: hij maakt prachtige muziek. Maar eerst wat feiten, want ook dat is Gobsmag.

Benjamin Clementine heeft Ghanese roots. Niet bepaald de bakermat van de popmuziek. Engeland komt al een stuk dichter in de buurt, dit is waar Clementine werd geboren.

Next stop was Parijs, waar hij de ondergrondse opluisterde met covers van Nina Simone en James Brown.

Als in een jongensboek passeerden twee Franse platenbonzen de zingende Clementine en boden aan een EP uit te brengen. Die EP werd Cornerstone. Geloof je het niet? Hier het bewijs, doen wij niet moeilijk over.

Vanaf dat moment is het snel gegaan. Jools Holland nodigde hem uit, iTunes pikte zijn single op en volgende week staat Clementine op Eurosonic om de Europese smaakmakers te veroveren.

Goed, dat klinkt allemaal erg romantisch en gecompliceerd. En dat is het in zekere zin ook. Romantisch en gecompliceerd zijn echter niet de eerste twee woorden die ons te binnen schieten bij het luisteren naar zijn muziek. Clementine begeleid zichzelf op piano. De indringende stem doet de rest. De sound? Betoverend, breekbaar, indringend. Oké, genoeg muziekjournalistiek. Scorebordmuziekjournalistiek, that is what we do. En Cornerstone krijgt van ons een 9.

Live zien:
16 januari 2014: Eurosonic, Groningen

Written by Bas