Press "Enter" to skip to content
Newmusic of the day on February 10th 2014

Broken Bells laat ons niet los (7.8)

The Shins, geproduceerd door Danger Mouse
Song: Broken Bells - Leave It Alone

Deze band behoeft waarschijnlijk geen lange introductie. Dat is mooi, dan kunnen we direct over naar nieuw materiaal. Broken Bells bracht namelijk onlangs hun tweede album uit: After The Disco. Dat ze deze titel serieus nemen bleek al uit regelrechte disco-klassieker Holding On For Life. Broken Bells, Bee Gees, same O’ same O’.

Wat zeg je? Gaan we te snel? Toch een kleine achtergrond? Ok, wij zijn de beroerdste niet. Broken Bells is eigenlijk een supergroep, gevormd door Danger Mouse (Gnarls Barkley) en James Mercer (The Shins). Wikipedia leert ons dat James en Danger (is dat een voornaam?) al in 2004 de samenwerking beklonken, tijdens Roskilde. Het zou echter nog 6 jaar duren voor Broken Bells in de winkel lag. Vervolgens zou het niet heel lang duren voordat ze allemaal de winkel weer uit waren. De albums gingen als warme broodjes over de echte en digitale toonbanken. Rolling Stone (het magazine, niet Mick) noemde het zelfs “the year’s coolest left field pop disc”. 

Met After The Disco leveren ze, vier jaar na dato, weer een plaat waar het plezier vanaf straalt. Oeps, gaan we toch bijna een album recenseren. Dat kan niet de bedoeling zijn.

Focus. Focus op Leave It Alone. Dat is gewoon een heel erg goed liedje. En waarom? Ten eerste vanwege het rustigere gitaartje waar de track mee begint. Dan komt er ook nog eens een prima koortje tussendoor. Dan is het de beurt aan James Mercer met zijn indringende stem. Hop, een lekker liedje is geboren. Hoewel vrij catchy is het nu niet bepaald een inhaker. Bedrukte sfeer en tekst, zoals we gewend zijn en waar wij, droeftoeters als we zijn, vrolijk van worden.
Oh ja, de video is ook prachtig.

Broken Bells live zien:
1 april: Melkweg, Amsterdam

Written by Bas