Press "Enter" to skip to content
Newmusic of the day on January 16th 2014

Christopher Paul Stelling breekt af en bouwt op (8.2)

Een gepassioneerde Bob Dylan die Asaf Avidan covert (met banjo!)
Song: Christopher Paul Stelling - Brick X Brick

Wat zijn de eerste dingen die ons te binnen schieten wanneer we aan Christopher Paul Stelling denken? Muziek. Vooruit, die is te makkelijk. Storytelling. Energie. Fingerpicking.

Dat is dus Christopher Paul Stelling, all the way from Brooklyn, NYC en singer-songwriter in haar puurste vorm. Zijn meest recente album False Cities staat vol met energieke protestsongs die worden gebracht met de overtuiging van een priester die een kerk vol heidenen wil bekeren. Gobsmag is niet alleen onder de indruk van de passie die ervan afstraalt, ook het gitaarspel van Stelling kan op onze goedkeuring rekenen. Luister maar eens naar het intense Every Last Extremist, in sessie voor Last.fm.

De track die er wat ons betreft echter het meest bovenuit steekt is Brick x Brick. Een track die ons deed denken aan Asaf Avidan, maar dan zonder die irritante Wankelmut. En horen we daar ook een banjo? Simpel, eerlijk en ergens tussen zwaar en hoopvol; “Brick by brick I’ll tear this city down and from the remnants I build me a road.”

Niks op aan te merken dus. Niet dat we dat willen overigens. Het is zonde dat Stelling in Europa nog tamelijk in anonimiteit moet werken. Wellicht dat 2014 het jaar van de ommekeer wordt. De komende weken tourt Stelling alleen met zijn gitaar door Europa en bij terugkomst in New York zal hij met de heren van The Low Anthem de studio induiken om zijn derde plaat op te nemen.

Live zien:
15 januari: Burgerweeshuis, Deventer
16 januari: Hoogste Tijd, Eindhoven
27 januari: Mijn Ouders, Leeuwaarden
30 januari: Kaffee ‘t Hof, Middelburg
31 januari: PopUp 010, Rottedam
2 februari: Gigant, Apeldoorn

Written by Bas