Press "Enter" to skip to content
Newmusic of the day on January 1st 2014

Customs en het gat in de markt (7.5)

David Bowie en The Cure op een Belgische markt
Song: Customs - Hole In The Market

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: kennen we Customs nog? Inderdaad, de Belgische band die in 2009 alleraardigst debuteerde met Enter The Characters en de daar op te vinden topliedjes als Justine, Rex en There’s Always Room For One More Poledance.

“Interpol!” riep iedereen destijds. “Deze gasten klinken als Interpol!” Wat wij dan wel weer grappig vonden: Interpol en customs: daar wil je geen ruzie mee hebben tijdens je vakantie naar Curacao. Hoe dan ook: prima plaat.

Twee jaar later, 2011 dus, verscheen een opvolger: Harlequins of Love. “The Cure!” riep iedereen. “The Smiths!” riepen ook een paar mensen. “Een andere band uit de 80’s!” riep een iets minder goed ingevoerde luisteraar. Nu zijn wij niet zo van het roepen, maar we willen toch gezegd hebben dat liedjes als Velvet Love, Harlequins en Toupee gewoon een positieve draai aan de volumeknop verdienen. Al was het alleen al vanwege de humoristische insteek die veel teksten hebben gekregen. Muziek waar wij -en nu komt er een woord waar de serieuze muziekkenner van kotst- vrolijk van worden. “It looks like hair but you can tell it’s a toupee.” En zo is het.

Goed, genoeg geschiedenis. We zitten niet bij Leo Blokhuis in het klaslokaal. Terug naar het heden. Want de mannen van Customs zijn terug. 31 januari 2014 ligt namelijk met The Market een nieuwe plaat in “de winkels”. Een eerste single is er al: Hole In The Market. En wat roepen we dan allemaal na een eerste luisterbeurt? David Bowie misschien. Iets meer funk dan we van ze gewend zijn, maar toch voelen we nog altijd de invloed van The Cure. Prima liedje, dat zeker. Daar is geen haarspeld tussen te krijgen.

Foto: Thomas Switn Sweertvaegher

Written by Harm