Press "Enter" to skip to content
Newmusic of the day on January 22nd 2014

De deep south soul van Hiss Golden Messenger (7.5)

De blanke reïncarnatie van Mississippi John Hurt, aangewezen als opvolger van JJ Cale.
Song: Hiss Golden Messenger - Red Rose Nantahala

Soms heb je van die momenten. Momenten waarop je een bandje tegenkomt waar je nog nooit van hebt gehoord, maar die wel prima muziek maken.

Hiss Golden Messenger in zo’n band. Alweer toe aan hun vierde album en tot op heden altijd tamelijk geruisloos Nederland gepasseert. Een paar jaar geleden maakte de band op het (toen nog niet bestaande) Gobsmag HQ al indruk met een prachtig droeftoeterig liedje dat luisterde naar de titel ‘Jesus Shot Me In The Head’.

Goed, het vierde album dus. Titel? Haw. Betekenis? De naam van een rivier in North Carolina (waar de band vandaan komt) evenals die van een indianenstam (waar de band niet vandaan komt, nemen wij aan).

Het album is al een paar maanden uit, maar is buiten een select groepje gelukkigen/liefhebbers niet echt bij een groot publiek terecht gekomen.

De Gobsmag-redactie behoort wel tot dit groepje gelukkigen, gelukkig maar. Want op Haw gaat de band gewoon verder waar ze waren gebleven. Namelijk met het maken van muziek zonder toeters en bellen, maar met de indringende stem van M.C. Taylor. Sommigen noemen het onvervalste americana, emotionele country, regenachtige folk (ja, echt) of zelfs een afgeleide van ‘Deep South’ soul.

Wij noemen het vooral mooi. 11 mooie liedjes die voortborduren op Red Rose Nantahala, de openingstrack van het album. En mooi houdt in dit geval het midden tussen JJ Cale en Phosphorescent. Niet slecht, n’est-ce pas? Maar oordeel vooral zelf.

Live zien:

30 januari: Roode Bioscoop, Amsterdam
31 januari: Burgerweeshuis, Deventer
1 februari: De Spot, Middelburg
2 februari: EKKO, Utrecht

Written by Bas