Press "Enter" to skip to content
Newmusic of the day on January 27th 2014

De zon schijnt voor Boy & Bear (7.8)

Fleetwood Mac en Fleet Foxes als achtergrondmuziek tijdens een strand-BBQ.
Song: Boy & Bear - Southern Sun

Het gaat goed met Australië. Op muziekgebied welteverstaan. Van economische indicatoren, welzijnsniveau en klimaat hebben wij immers geen verstand. <Leo Baanhakker mode> We noemen een Matt Corby, een Angus Stone, een Nick Cave. Okay, you get the idea.

Boy & Bear past wat ons betreft prima in dit rijtje. Het debuutalbum Moonfire (met name vanwege het nummer ‘Beach‘) was al veelvuldig in onze cd-speler te vinden en dat gaat vast en zeker ook gebeuren met de opvolger, Harlequin Dream (vanaf vandaag in de winkel). De band gaat namelijk verder waar ze gebleven waren: dromerige, verhalende tracks die allemaal iets aanstekelijks hebben. Overigens wel minder uptempo, maar dat vinden wij gaan probleem.

Dave Hosking (zanger, inclusief vies snorretje) komt dan wel uit Sydney, wij vermoeden dat hij in het vorige leven Rotterdammert is geweest. Het doel van de plaat omschrijft hij als “I would love for people to be able to sing these songs in the shower.” Niet enorm diep dus, maar wat maakt het uit.

Eerste single van het album is Southern Sun. Stiekem al een tijdje uit overigens (Youtube). Oplettende luisteraars zullen denken/zeggen: “He, het lijkt wel alsof ik naar Fleet Foxes aan het luisteren ben. Of wacht, ik hoor Band of Horses.” Dat zou zomaar kunnen. Knoppenkoning Phil Ek mixte het album en inderdaad, dat deed hij ook voor eerdergenoemde bands.

Boy & Bear is ook nog eens een graag geziene gast in Nederland. Zo overtuigden ze al op Lowlands, Noorderzon en Motel Mozaique. En wat wij helemaal te gek vinden: ze doen niet aan toegiften. Hoera!

Kortom: prima plaat (de toch altijd moeilijke tweede, ahum). Dat gaat helemaal goedkomen met Boy & Bear in 2014. Luister maar:

Boy & Bear Live zien:
1 maart: Melkweg, Amsterdam
9 maart: Where The Wild Things Are Festival, Zeewolde
10 maart: Doornroosje, Nijmegen

Written by Bas