Press "Enter" to skip to content
Newmusic of the day on March 17th 2014

Definitieve doorbraak Future Islands laat niet lang meer op zich wachten (8.0)

Bobby Womack en Morrissey soul zwingend in de jaren 80
Song: Future Islands - A Dream Of You And Me

Het Amerikaanse trio Future Islands presenteert op 24 maart hun nieuwe langspeler: Singles. Het is de langverwachte opvolger van het in 2011 verschenen en goed ontvangen On The Water. En iets zegt ons dat het nu echt gaat gebeuren voor de band.

Dat vermoeden kreeg flink vorm toen we begin dit jaar de eerste single van het nieuwe album kregen voorgeschoteld: Seasons (Waiting on You). Alsof Bobby Womack in de jaren 80 een geweldig liedje had gemaakt over een man in dubio: ik wil op je wachten, maar hoe lang nog?

Het kwartje viel nog harder toen het trio bij David Letterman in de show mocht optreden, twee weken geleden, making their network TV debut. Het filmpje is inmiddels ruim 241x bekeken op de Gobsmag redactie. Het is fascinerend hoe zanger Samuel T. Herring het liedje ten gehore brengt. Het komt uit zijn tenen, hij speelt met de camera, danst zoals wij alleen durven te dansen in een karoakebar met een biertje of acht te veel op, en hij lijkt soms zelfs te grunten. Niet alleen moeten we denken aan Bobby Womack, nu komt ook Morrissey om de hoek kijken. Dit is hoe je een doorbraak via de televisie bewerkstelligt. Of zoals Lettterman aan het einde roept: “Woaw buddy, come on! Nice going! How ’bout that! I’ll take all of that you got! Future Islands! That was wonderful!”

Een tweede single is er inmiddels ook al: A Dream Of You And Me. En man, ook dat liedje is een kneiter van een knoeperd. Het is de stem, het is de pompende baslijn, het zijn de heldere synthesizerklanken en het is de tekst:

All that glitters is gold
Don’t believe what you’ve been told
People lie, people love, people go
But beauty lies in every soul

Future Islands live zien:
11 mei 2014: Gent (concertzaal Vooruit)
24 mei 2014: Utrecht (Le Guess Who? May Day, festival)

En live moet je ze zien. Luister maar naar Pitchfork, die het trio onlangs zag op het SXSW festival: “The crowd went apeshit for “Seasons (Waiting On You)”, during which—yes, to answer your question—Herring Did the Dance. Herring’s stage presence makes you imagine if Jack Nicholson fronted a synth-pop band in the Shining, or, to quote a tweet from writer Sasha Hecht, “an undercover cop who just accidentally did coke for the first time.” All of which is to say: This is the kind of band that makes you wish other bands tried harder.”

Hatsa. Komt die doorbraak.

Foto: Mike Vorassi

Written by Harm