Press "Enter" to skip to content
Newmusic of the day on February 7th 2014

Foy Vance voelen we helemaal (8.3)

Bruce Springsteen en Van Morrison op een regenachtige zondag in Ierland.
Song: Foy Vance - Feel For Me

Hope. Niet alleen een veelgehoorde kreet in Amerikaanse verkiezingstijden. Ook de naam van het debuutalbum van Noord-Ierse singer-songwriter en snordrager Foy Vance.

Hope. Dit is wat we hadden toen het nieuws over een nieuw album het Gobsmag-HQ bereikte. Hoop dat de plaat verder zou gaan waar de vorige ophield. Met mooie liedjes dus, verteld door de hartverscheurende stem van Foy Vance.

Surprise. We waren dan ook lichtelijk verbaasd toen we lazen dat meneer Vance zelf eigenlijk helemaal niet tevreden was over het vorige album en dat ‘ie het helemaal anders ging doen. Owjee. Synths? Samenwerking met Rihanna? Al snel werden we gerust gesteld. In de mini-documentaire Recording Nothing (aanrader!) licht hij zijn statement toe en vertelt hij over het opnemen van het nieuwe album, de betekenis en het gevoel. Mooi, dan hoeven wij dat niet meer te doen.

Over naar de muziek dus. Hadden we overigens al gezegd dat Foy een puike snor heeft? Goed, de muziek. Die gaat dus deels verder waar de vorige plaat ophield. Liefdesliedjes met veel gevoel en emotie gebracht. De nadruk ligt nu echter compleet op de rauwe stem van Foy Vance, waarschijnlijk tot stand gekomen na de nodige inname van whiskey en tabak. Minder ‘geproduceerd’ dus, zoals dat zo mooi heet. Luister maar eens naar Janey.

De echte reden dat we hier vandaag bijeen zijn is echter Feel For Me. Een echt liefdesliedje.

Take my heart to your hand / You think you can’t but I know you can

Maar waarom doet het ons dan zoveel meer dan de andere liedjes die we voorbij horen komen in dit thema? Laat ook maar. Wij zetten hem nog een keer op. En dat zou jij ook kunnen/moeten doen. Laatste tip: luister de hele plaat, Joy Of Nothing!

Written by Bas