Press "Enter" to skip to content
Newmusic of the day on March 28th 2014

Frànçois & The Atlas Mountains en iets moois in het Frans (8.3)

Wonderschone afrobeat / indie pop op zijn Frans zonder Jacques Brel te droppen
Song: Frànçois & The Atlas Mountains - La Fille Aux Cheveux De Soie

Op de Gobsmag redactie wordt tussen alle stapels toegezonden promo cd’s van hippe shit stiekem ook weleens een liedje van Jacques Brel of Edith Piaff opgezet. Noem het geen guilty pleasure, want die bestaan niet. En trouwens, nu Stromae met bijvoorbeeld het redelijk briljante Formidable ook gewoon de Nederlandse hitlijst kan halen anno 2014, is het überhaupt geen schande meer om af-en-toe een Frans liedje op te zetten.

Gelukkig maar, want Frànçois & The Atlas Mountains willen wij u niet onthouden. De band rondom de in Bristol wonende Fransman François Marry bracht met Piano Ombre een week geleden een prachtplaat uit. Het is hun vierde alweer en de tweede op het populaire Londense label Domino, thuis van Arctic Monkeys, Franz Ferdinand, Animal Collective, Real Estate en meer van dat.

Enfin, dat is dus best opmerkelijk, een plaat met (op twee na) allemaal Franse liedjes op zo’n type label. Of toch niet, want zoals gezegd is Piano Ombre een album vol met prachtige liedjes. We verstaan er geen klap van, maar dankzij de wonderschone melodieën wordt het geen enkele moment vervelend.

Prijsnummer wat ons betreft is het belachelijk mooie La Fille Aux Cheveux De Soie, dat zich door goede vriend Google Translate laat vertalen als Het Meisje Met Haar Zijde. C’est poëzie, mensen. En dan die pianoklanken, die viooltjes en die schitterende melodie… “Je te blah blah blue” klonk nog nooit zo mooi. Of zoals in de beste aflevering van de tekenfilm Dexter’s Laboratory meer dan eens werd gezegd: French is the language of looooove.


Frànçois & The Atlas Mountains live zien
20 mei 2014: Brussel, Botanique
21 mei 2014: Amsterdam, Tolhuistuin

Foto: Mathieu Demy

Written by Harm