Press "Enter" to skip to content
Newmusic of the day on January 14th 2014

Hopelijk gaat niet alles voor Rachel Sermanni veranderen (8.0)

Joni Mitchell en Damien Rice op vakantie in de Schotse hooglanden
Song: Rachel Sermanni - Everything Changes

De Schotse folkmuzikante Rachel Sermanni, geboren in 1991, vliegt heel de wereld rond, heel het jaar door. Met alleen een gitaar als reisgezelschap. Vorig jaar heb ik haar twee keer mogen ontmoeten en beide keren zag ik haar ook zo door de deur komen: een meisje alleen op reis, met op haar rug een gitaar en op haar gezicht een grote glimlach waarmee ze iedereen inpakt. “Hello, I’m Rachel.”

Die grote lach die ik ook weer vorige zomer zag op het Into The Great Wide Open festival op Vlieland. Het was een vrijdag, kwart voor zeven, en we lagen heerlijk lui in het gras. Nog één optreden kijken en dan iets eten, er waren nog muntjes. Rachel stond in haar eentje op een veel te groot podium. Ze had iets roods aan en vertelde dat ze een paar uur geleden nog in Schotland zat en een etmaal later in Canada moest zijn. Om die waanzin moest ze zelf ook lachen. En daarna zette ze een liedje in en werd weer bevestigd wat ik inmiddels al een jaar wist: Rachel Sermanni gaat een grote worden. Zij heeft hét, wat dat ook moge zijn.

In 2012, na een paar sterke ep’tjes, kwam haar eerste en (momenteel enige) langspeler uit: Under Mountains. Een schitterend album waarop ze niet alleen bij grote vlagen klinkt als Joni Mitchell, maar waarmee ze ook iemand als Elbow frontman Guy Garvey deed verleiden het volgende te zeggen: “Really, really something special. She’s amazing. Listen to her voice. Quite astonishing.”

27 januari verschijnt een nieuwe EP: Everything Changes. De titeltrack (misschien wel het beste wat ze tot nu toe gemaakt heeft) is net uit met daarbij een mooie videoclip. Ja, deze belachelijk talentvolle Schotse muzikante met een geweldige stem én glimlach gaat er wel komen. Maar hopelijk verandert er verder niet veel meer.

Written by Harm