Press "Enter" to skip to content
Newmusic of the day on March 12th 2014

J. Roddy Walston & The Business rock ‘n rollt de pan uit (8.0)

Een boze Mango Jerry met een jonge Kings of Leon In the Summertime, Jerry Lee Lewis-stijl
Song: J. Roddy Walston & The Business - Heavy Bells

Een deel van de Gobsmag-redactie is al best een tijdje in de ban van oldskool Rock ‘n Roll. En wel van J. Roddy Walston & The Business. Aangewakkerd door het in 2010 verschenen album J. Roddy Walston & The Business (je verzint het niet) en recentelijk nieuw leven ingeblazen door meer dan waardige opvolger Essential Tremors. Luister bijvoorbeeld eens naar het aan de Kinks doen denkende en stampende Don’t Break The Needle.

Onvervalste Rock ‘N Roll dus met een gezonde dosis retro-gevoel. We hebben zin om op de piano te springen en te dansen tot de zon weer opkomt. Dat is niet helemaal waar, Gobsmag houdt niet zo van dansen, maar you get the point.

Essential Tremors dus. Niet vernoemd naar een nieuwe episode van deze slechte film over monstertjes. Essential Tremors verwijst naar de aandoening van frontman J. Roddy Walston: “It’s this condition where my hands shake – sometimes not at all, but sometimes pretty bad.”

Wat hij er verder nog over kwijt wil: “I’ve referenced it throughout all our records in some way, but it made sense to be more open about it on this album, which is partly about owning and embracing your weirdness instead of letting it hold you captive because you don’t even want to talk about it.”

Zijn pianospel leidt er echter geen moment onder, wat een energie! Wibi zou er jaloers op zijn. En Jerry Lee Lewis ook.

Weirdness dus. Als we zo eens naar ze kijken ziet het er inderdaad uit als een prima stel gasten. En die gasten verrassen ons nu met de eerste single van de nieuwe plaat, ‘Heavy Bells’. En Heavy is het! Begint de track nog met een rustig gitaarloopje en vriendelijke stem van J. Roddy himself. Een paar tellen later zijn we beland in een inferno van gitaar, drums en de scheurende vocalen. Niks mis mee!

Is het dan alleen maar hard wat de klok slaat? Zeker niet, luister maar eens naar Nobody Knows. Maar nu eerst rocken dus!

Written by Bas