Press "Enter" to skip to content
Newmusic of the day on April 1st 2014

Justin Nozuka: right back with us (8.0)

Hippe, soulvolle singer-songwriter met een vleugje electrionica en een geduchte concurrent voor Hozier en George Ezra
Song: Justin Nozuka - Right By You

Bij het horen van de naam Justin Nozuka gaat menig vrouwenhart sneller kloppen. Tamelijk uniek zijn z’n roots, die liggen in Canada en Japan. Zeg maar de muzikale equivalent van Mike Havenaar. Al zullen deze vrouwenharten niet veel doen bij het horen van die naam (omdat ze hem niet kennen, red.).

Wat minder uniek is het thema dat Nozuka bezingt: de liefde. Dat doet hij al sinds debuutalbum Holly (2007) dat we toen gewoon nog op CD best wel konden waarderen (Spotify bestond nog niet). Luister maar eens naar het soulvolle Oh Momma. Singer-songwriter, poppy, lange manen en een gitaar. Alle ingrediënten voor een succesvolle carriere dus.

En dat vond de heer Nozuka, inmiddels met een kort koppie, ook. Opvolger uit 2010 (You I Wind Land And Sea) ging op dezelfde voet verder. Naar onze mening wel iets teveel aan de John Mayer zwijmelkant, maar misschien komt dat doordat onze redactie iets te weinig eierstokken heeft.

Compleet verrast (in positieve zin) waren we dan ook met zijn derde langspeler: het net verschenen Ulysees. Geen conceptalbum over de Civil War hero, wel een hele grote stap in de juiste richting wat ons betreft. Luister alleen al maar naar de eerste vier nummers. De openingstrack is een sfeervol, naar de hemel zweverig muziekje van anderhalve minuut, daarna komt het door Justin a capella gezongen Dreaming (ook andere halve minuut) dat naadloos overgaat in het mooie Eyes Changing Colour om opgevolgd te worden door het prachtliedje Blue Velvet Sea. Met zo’n opening, die je hard en met de lichten uit moet draaien, heb je onze aandacht.

Ook op Ulysees draait het voor een groot deel om de warme stem van Justin (soms komt-ie akelig dicht bij Michael Jackson in de buurt). We vinden echter ook bakken vol met soul en wat electronica. Zou niet misstaan bij de 2014 helden George Ezra, Hozier en Rhodes.

Dit zegt de promo-machine rondom Justin Nozuka er zelf over: “With his new album Ulysees, Toronto singer-songwriter Justin Nozuka crafts a world that fully explores the space and vibrancy that resonates within the purity of minimalism.” Gaat ons wat te ver, maar you get the point.

Je hebt bewijs nodig? Prima, dat leveren wij in de vorm van eerste single Right By You. Kortom, de vier jaar tussen Ulysees en zijn vorige plaat hebben Justin Nozuka goed gedaan. Geef de plaat een kans en ga dat zien in De Melkweg op 6 april aanstaande.

Written by Bas