Press "Enter" to skip to content
Newmusic of the day on January 13th 2014

Met Hozier naar de zevende hemel (8.2)

James Vincent McMorrow als dominee in een gospelkerk in Mississippi
Song: Hozier - Take Me To Church

Wij van Gobsmag vinden het leuk om je te gekke muziek al in een vroeg stadium te laten ontdekken. Als je go-to source. Met Hozier lopen we een risico dat dit niet gaat lukken. We hebben het hier namelijk over een schoolvoorbeeld van viral gaan.

Andrew Hozier Byrne werd een soort van ontdekt op een BBQ. Door een concertpromotor. Zoals het dan gaat werden twee bevriende platenbonzen op Hozier gewezen en een deal werd gesloten. “Boem, en nu viral” zou je denken. Ongeveer. Er zat namelijk nog twee jaar tussen. Twee jaar waarin het talent er zeker was, maar waarin de juiste liedjes niet werden geschreven.

Waar het vandaan kwam weet niemand precies, maar ineens was daar een demo. De demo die later vermarkt zou worden onder de naam Take Me To Church EP. Waarschijnlijk is het geen verrassing dat het liedje Take Me To Church afkomstig is van deze EP. En wij vinden het een heel erg mooi liedje. Dan blijkt er ook nog eens een vreselijk mooie en confronterende video te zijn. De video is namelijk een regelrecht protest tegen de aanhoudende discriminatie van homo’s in Rusland.

Goed, laat het de combinatie zijn van een indringende stem, gevoel voor overdracht en actueel onderwerp zijn. Take Me To Church ging viral. Binnen anderhalve week werden 230.000 Youtube-hits gescoord. Vanzelfsprekend werd dit opgepikt door de critikasters en staan we nu op ruim 1 miljoen views (and counting!). Hoog tijd dus om zelf een oordeel te vellen, voor zover je dit nog niet had gedaan natuurlijk.

Dan sluiten we af met twee laatste tips:

  • Download de EP gratis vanaf Hozier’s Bandcamp;
  • Ga deze man live zien! Dat kan deze week op Eurosonic, maar Hozier zal ongetwijfeld snel weer terugkomen. Wat je dan kan verwachten? Nou, dit dus.
  • Live zien:
    16 januari 2014: Eurosonic Groningen

    Written by Bas