Press "Enter" to skip to content
Newmusic of the day on January 23rd 2014

Moonface: barbaars mooi (8.0)

Randy Newman, Rufus Wainwright en Perfume Genius strijdend om het zwaarmoedigste liedje
Song: Moonface - Barbarian

Wij van Gobsmag doen het niet vaak, Google Alerts instellen. We hebben echter een uitzondering gemaakt voor Jagjaguwar. Wie? Jagjaguwar, het label dat pareltjes als Bon Iver en Unknown Mortal Orchestra voortbrengt. Zeer verheugd waren dan ook toen er enkele maanden geleden een bericht verscheen over een nieuw album. Nog verheugder waren we toen iets later een klein schijfje op de deurmat van het toen nog spaarzaam ingerichte Gobsmag hoofdkantoor viel. Wat een plaat! We wilden het van de daken schreeuwen. Er was echter één probleem. Gobsmag was nog niet live. Nu dat het geval is nemen we je graag mee in onze euforie.

Het schijfje was intellectueel eigendom van Moonface. Moonface zeg je? De one-man band van Spencer Krug, die je wellicht weer kent van Wolf Parade en/of Sunset Rubdown. Eigenlijk doet het er niet toe of je hem kent. What matters is dat je als de sodemieter Julia With Blue Jeans On in de cd-speler, het cassettedeck of je Spotify moet gooien. Want dit is de plaat waar het hier om te doen is.

2014 (en eigenlijk ook 2013 al) lijkt het jaar waarin muziek wordt ontdaan van toeters en bellen. Terug naar de basis. Zo bespraken we al het prachtige debuut van Benjamin Clementine. Moonface valt ook in deze categorie. Ingredienten: stem en piano (dus geen banjo’s meer!). Precies waar we van houden. En dat tien nummers lang! Het is geen makkelijke zit, eerlijk is eerlijk. Zware nummers en poetische teksten. Niet voor op de achtergrond tijdens een familie-etentje dus.

Het was overigens nog een lastige opgave om er een nummer uit te halen. Uiteindelijk werd dat Barbarian, waar de plaat mee opent. Hoofdzakelijke reden? Mooi liedje + te gekke clip (zie hieronder).

Kein geloel, muziek luisteren!

Live zien:
8 februari: People’s Place, Amsterdam

Written by Bas