Press "Enter" to skip to content
Newmusic of the day on April 16th 2014

Paolo Nutini slaat ijzersterk terug (9.5)

De blanke, rauwere versie van Donny Hathaway, Sam Cooke en Marvin Gaye
Song: Paolo Nutini - Iron Sky

We beweren dat we je dagelijks nieuwe muziek brengen. Dat proberen we ook echt. Maar soms is iets gewoon te goed om te laten liggen, zelfs als er een reële kans op een mogelijkheid is, dat je het zelf al ergens anders heb gehoord. Iemand nieuwe schoenen nodig?

Juist, we hebben het over Paolo Nutini. Natuurlijk geen onbekende. Zijn debuut (These Streets) uit 2006 had dus onder andere kneiter van een knoeperd New Shoes. Ook Jenny Don’t Be Hasty, Rewind, These Streets en Last Request zijn nog zeker het vermelden waard. Opvolger Sunny Side Up (2009) maakte van onze Schotse Italiaan een grote meneer, maar deed ons wat minder. Ja, Coming Up Easy is een fijn liedje. Maar daarna wordt het hard zoeken.

Afijn, de potentie zat er dus zeker wel in. Kwestie van de muzikale Hennie Spijkerman vinden om dit eruit te laten komen. Paolo Nutini gaat namelijk door het leven met een heerlijk soulvolle stem die best doet denken aan Amos Lee en helden Marvin Gaye en Donny Hathaway.

Inmiddels zijn we aanbeland in 2014 en heeft Paolo Nutini net zijn nieuwste wapenfeit gereleased: Caustic Love. En jawel, die plaat heeft alles wat zijn vorige platen niet hebben: soul, fijne blazers en het oncontroleerbare verlangen om herhaaldelijk op repeat te drukken. Man o man, wat een heerlijk schijfje.

Absolute hoogtepunt is de track Iron Sky. De emotie schreeuwt je speakers uit. Die spanning. Die toeters. Dat goed gekozen fragment uit de speech van Charlie Chaplin uit z’n film The Great Dictator (“Don’t give yourselves to these unnatural men, machine men with machine minds and machines hearts! You are not machines, you are not kettle: you are men!”) Wauw. Zo hebben we het graag. En wij niet alleen:

 

Maar luister vooral ook eens naar het funky Scream (Funk My Life Up). Nutini heeft duidelijk een prima ontwikkeling doorgemaakt en levert een plaat af die voorlopig niet meer uit het cassettedeck gaat op de redactie. We raden je aan dit ook te doen. Want zegt zou zelf, als je in Abbey Road zo’n live-sessie neerlegt… Waan-fucking-zinnig.

Written by Bas