Press "Enter" to skip to content
Newmusic of the day on January 4th 2014

Rita Zipora en een paar andere namen (7.5)

Eefje de Visser doet Massive Attack
Song: Rita Zipora - Wasem

Oké, we gaan eerlijk zijn. Toen we voor het eerst de naam Rita Zipora voorbij zag komen, zetten we bijna allemaal tegelijk op de redactievloer dit jaren ’80 gedrocht van Jermaine Jackson en Pia Zadora in. Doe je niks aan.

Afijn, Rita Zipora dus. Ze komt uit Nederland, geboren in Amsterdam. En volgens haar bio’tje schrijft ze muziek die heel on-Nederlands klinkt: “Ze combineert Brits-klinkende electropop à la Portishead en Massive Attack met warme soundscapes en haar bijzondere, Nederlandse teksten.”

Dat is slim, dat van het meteen al noemen van invloeden in je bio. Is er meteen een referentiekader, wij snappen dat. Heel goed zelfs. Hoewel er ook experts te vinden zijn die juist zeggen dat de journalist maar zelf die vergelijkingen moet bedenken. Anders druk je jezelf meteen al in hokje en kom je daar nooit meer van af.

Maar oke, Pia Rita zingt dus in het Nederlands. Een soort Spinvis dus, die doet dat ook. O wacht, dat is lazy journalism. Weet je wat, we pakken de bio er weer even bij: “Als je het hebt over rolmodellen, zegt Zipora, dan kiest ze Spinvis.” Zie je! Niks lazy! Onderzoeksjournalistiek avant la lettre. Dat is trouwens ook een toffe band uit Nederland, Avant La Lettre.

We dwalen af. Want hoe zit het eigenlijk met de eigenheid? Daar gaat het toch om? Rita? “Maar het gaat om eigenheid. Als je het over hem hebt, moet je hem dus juist loslaten. En aan mijn eigen geluid heb ik bij de opnames van het album geen enkele concessie gedaan.”

Aaah! Spot on. Eigenheid is het belangrijkste. Zei Jacques Brel dat ook niet altijd? Dus eigenlijk is Rita Zipora een soort van Nederlandse Brel. Zeg maar een OranjeBrel. Of PolderBrel, als je wil. Maar nu draven we misschien iets door in ons journalistiek onderzoek.

“Ze is niet de nieuwe PolderBrel, benadrukt Zipora. Ze schrijft haar teksten, over de levensthema’s van een twintiger die volwassen wordt en zich – met verwondering, verbijstering – de wereld eigen maakt.”

Verdorie, het wordt nu allemaal wel heel erg eigen. Misschien moeten we het gewoon gaan houden op invloeden. Wel zo veilig. De rest moet je er zelf maar bij bedenken.

“Ik ben beïnvloed door de Britse pop van de jaren negentig, de muziek die ik als kind luisterde. In de studio hebben we gewerkt met soundscapes en een rijkdom aan klanken.”

Duidelijk.

En wat krijg je dan? Een bijzonder fijne single getiteld Wasem. Het is de eerste van haar 10 januari verschijnende debuutalbum Als Ik Kijk.


Live zien:
8 januari 2014: Amsterdam, Paradiso
18 januari 2014: Groningen, Eurosonic festival

Foto: Facebook

Written by Harm