Press "Enter" to skip to content
Newmusic of the day on March 17th 2014

Stap in de wereld van Rina Mushonga (7.5)

Joan Armatrading en Fleetwood Mac met een vleugje droompop
Song: Rina Mushonga - YDMLB

On-Nederlands goed: eigenlijk vinden we dat je die vreselijke woorden nooit mag zeggen. Alsof in Nederland geen goede muziek gemaakt kan worden. Voor het net uitgekomen debuutalbum The Wild, The Wilderness van Rina Mushonga gaan we ze echter wel typen. Ook omdat we er prima mee weg kunnen komen: Rina heeft een Nederlandse moeder en een Zimbabwaanse vader en is een zogenaamde -nog zo’n jeukwoord- wereldburger. Geboren in India, opgegroeid in Zimbabwe, gestudeerd in Londen, en nu al weer een aantal jaren in Nederland woonachtig.

Een bijzonder fijn debuut heeft ze dus afgeleverd. Hulp voor dat album kreeg ze van de Britse producer Chris Bond, die onder andere gewerkt heeft met Ben Howard. In een boerenschuur in het uiterste zuidwesten van de UK maakte zij de opnames voor haar nieuwe cd, wat uitmondde in een boeiende collage van indie, pop en afropop. Niet alleen komen haar invloeden uit de muziek (Paul Simon, The National, Fleetwood Mac en Joan Armatrading), maar ook uit de literatuur (Ernest Hemingway en Jack Kerouac).

Met het toffe YDMLB is de tweede single van The Wild, The Wilderness verschenen. Het is het tweede deel van een drieluik met actrice Hanna Verboom in de hoofdrol. De eerste video, het net zo toffe Eastern Highlands, kun je hier bekijken en dat moet je zeker even doen.

Rina Mushonga: een muzikaal talent om goed in de gaten te houden.


Rina Mushonga live zien:
02-05: Vlieland, Here Comes The Summer festival
05-05: Bevrijdingsfestival Brabant
17-05: Amsterdam, Right About Now festival
24-05: Zwolle, Hedon

Written by Harm