Press "Enter" to skip to content
Newmusic of the day on February 18th 2014

A. Tom Collins – holy stront (8.3)

Sam Cooke, Jack White, Outkast en Ben Folds Five in the mix.
Song: a. Tom Collins - Hospital

Elke band ontdek je weer op een andere manier. Vroeger waren daar te gekke media als The Box/TMF en de platenzaak (remember?).

Tegenwoordig schijnt er zoiets invloedrijks te zijn als Radio (wat wij overigens niet snappen) of kan je je geluk beproeven tussen de miljoenen tracks op diensten als Spotify en Deezer. Een andere mogelijkheid is natuurlijk om urenlang langs de diverse poppodia te surfen op zoek naar onontdekte helden. En laat dat nou precies zijn hoe wij op dit pareltje kwamen.

Locatie: Nijmegen. Setting: een regenachtige zondagmiddag. Tekst waarvan wij gobsmacked waren: “Deze uit Denver, Colorado afkomstige band bestaat uit vijf leden die muziek maken wat gezien wordt als Rock ‘n Roll. Maar eigenlijk is … niet in een muzikaal hokje te plaatsen. De sound van deze band bestaat uit dampende Swampblues, 60’s soul, opzwepende Rock ‘n Roll en swingende R&B. In de muziek van deze band hoor je invloeden van artiesten als Jack White en Sam Cooke.”

Tsja, dan zit er natuurlijk maar één ding op: aanslingeren die handel! We hebben het hier overigens over a. Tom Collins. We komen niet bedrogen uit. Blazers, piano, rauwe stem en prima teksten (“shot a gun in the nude last night”). Doet ons ook een beetje denken aan Outkast en Ben Folds Five. Je hoort het al, de vergelijkingen schieten alle kanten op. En laat dat nou precies zijn wat we zo tof vinden aan de band. De EP uit 2011 (OH NO!) en onlangs gerelease langspeler Stick and Poke doen het erg goed op de redactie. Pants Off Dance Off is zelfs al enige tijd onze manier om de vrijdagmiddagborrel te openen.

As we speak is de band bezig met een Europese tournee. Die kondigden ze aan met: “Tell you your schwester, zus, broer, bruder, papa, mama, freunde, vrienden, hell even your enemies! New songs, new vinyl, new bass player! Holy stront, we’re excited!”

Holy stront dus. Dat vat goed samen hoe tof we a. Tom Collins vinden. Maar eerdeel vooral zelf. Om te beginnen over de single ‘Hospital’.

a. Tom Collins live zien:
26 februari: Burgerweeshuis, Deventer
27 februari: Muziekcafe, Helmond
28 februari: Cambrinus, Horst
1 maart: Cafe De Engel, Den Helder

Written by Bas