Press "Enter" to skip to content
Uit de Kringloop on February 28th 2014

Uit De Kringloop #1: Ben Caplan

“Ben bleek een uitbundige man te zijn. Een soort piraat, met zijn grote baard, diepe stem en uitbundigheid.”

Schermafbeelding 2014-03-01 om 10.35.39Het format van het Zwolse InDeKringloop is net zo simpel als doeltreffend: bekende en minder bekende artiesten uit binnen- en buitenland nemen plaats in de gezelligste kringloopwinkel van Nederland om een akoestische sessie op te nemen.

Van tijd tot tijd trekken we één van de speciale sessies uit het steeds imposanter wordende archief voor een typische Gobsmag-toelichting. We trappen de serie af met de sessie die BEN CAPLAN in september 2012 opnam.

Goed, nu weet je wat InDeKringloop is. Maar wie is Ben Caplan? “Ben Caplan plays music with his band, The Casual Smokers. They play folk/frenetic gypsy anthems. Ben likes violins, clarinets & ampersands,” aldus de Twitter-bio. Voeg daar wat ons betreft een flinke dosis charisma, een nog grotere baard, een Canadese nationaliteit en een fles whiskey aan toe en dan ben je een heel eind op weg naar de kern van de muzikant Caplan.

Ben en zijn band The Casual Smokers brachten tot op heden één album uit, all the way back in 2011. Dat album luistert naar de prachtige titel In The Time Of The Great Remembering. Niet alleen de titel is prachtig, dat geldt ook voor de nummers. Met name openingstrack Southbound kan op veel Spotify-plays rekenen op onze redactie. Datzelfde geldt trouwens ook voor Down To The River.

Kenmerkend voor Ben Caplan zijn de scherpe de teksten en het gevoel voor (melo)drama. Neem bijvoorbeeld de volgende opbeurende regels: “Onwards cross the scorching sands/ my sole companion left as dead.” En wat te denken van: “Because there is no such thing as a dying man/ We are alive till the moment we’re dead/ A dying man is just a living man/ Who hasn’t run out of his last bit of breath.”

Met dit album veroverde Ben Caplan de harten van vele muziekliefhebbers die in steeds grotere aantallen naar zijn shows in Nederland kwamen. Denk aan een uitverkochte Tivoli, 013 en Patronaat. Shows die vaak expressief, explosief en energiek waren.

A19BxrbCMAAXYK-

Minstens zo imponerend is de sessie die Ben Caplan op 4 september 2012 opnam in de kringloopwinkel in Zwolle-Zuid. Over deze dag vertelt Arjan, mede-initiator van InDeKringloop: “Patrick, mijn InDeKringloop compagnon, heeft Ben gevraagd voor de sessie. Ben bleek een uitbundige man te zijn. Een soort piraat, met zijn grote baard, diepe stem en uitbundigheid. Je zou bijna vergeten dat hij pas 26 jaar is.”

Patrick voegt hier aan toe: “Ben heeft mij gevraagd na aanleiding van een oudere InDeKringloop sessie waar Jaron (violist) bij betrokken was. Toen Jaron te horen kreeg dat ze naar NL zouden gaan riep hij meteen: Dan moeten we ook naar Zwolle voor een IDK-sessie! Binnen twee dagen was alles rond.”

A19uB-pCQAAX-UEDe voorbereiding was dus zo gepiept. Maar zou hetzelfde gelden voor de opname?

Arjan: “Na een bak koffie koos Ben samen met zijn Casual Smokers de plek uit waar ze gefilmd wilden worden. Ons team begon een aantal meubels te verschuiven om genoeg ruimte te creëren voor de sessie. Daarna hebben we een spontane sessie opgenomen met de knotsgekke(!) violist, Jaron Freeman-Fox (foto rechts).

Kim, onze enige cameravrouw, werd op korte termijn gevraagd om te filmen door Brian, onze geluidsman, die als hij zijn audio rond heeft zijn camera pakt en mee filmt. Er kan soms een tekort ontstaan aan cameramensen omdat het vrijwilligers zijn die alleen langskomen als ze tijd en zin hebben. Hierdoor ontstond de mogelijkheid voor Kim om deel te nemen aan het project. Dit was haar eerste sessie.

Beide sessies stonden er er één keer goed op. Voor Kim is het nog steeds de meest energieke sessie die ze heeft meegemaakt met InDeKringloop. Het enthousiasme van Ben en zijn Casual Smokers, het energieke optreden en het publiek dat zichtbaar verrast was door het spontane live-optreden. Een fijn sessie!”

Het resultaat van de dag:

Vergeet vooral niet een kijkje te nemen op www.indekringloop.nl voor nog meer fantastische sessies!

Written by Redactie