Press "Enter" to skip to content
Newmusic of the day on February 19th 2014

Verdrinken met Dan Michaelson & The Coastguards (8.3)

De zanger van The National aan de haal met de donkerste liedjes van Nick Cave
Song: Dan Michaelson and the Coastguards - Sheets

Het album is al bijna een jaar uit, maar toch nog even wat Gobsmag aandacht voor Blindspot van het Britse Dan Michaelson and the Coastguards.

De reden waarom we dit album nog eens uit onze grote stapel met releases trekken is eigenlijk heel simpel. Blindspot ligt namelijk op een speciale stapel: die van “wauw, waarom zagen wij deze niet terug in de jaarlijstjes van 2013?’.
Het is een fijne stapel.

Als je goed ingevoerd bent in “het wereldje”, dan ken je Dan Michaelson als zanger van de band Absentee, waarmee hij in 2008 voor het laatst een plaat uitbracht. Ze schijnen nog te bestaan, maar Michaelson lijkt solo inmiddels beter op te vallen.

Zoals dus met Blindspot, zijn vierde eigenwerkje al, en het is er eentje om van te huiveren bij de open haard. Sombere liedjes met (gelukkig) een fijn laagje hoop, gezongen met stem waarmee je Matt Berninger van The National nog in een depressie kan laten schieten.

Neem bijvoorbeeld het The Veils-achtige en vooral belachelijk bittere You Leave Me In Ruins. “How many times have I kissed you and said ‘Honey, you leave me in ruins?’”
Ja, die raakt.

Of de door iedereen reeds vergeten single Sheets, waarin Michaelson het verhaal vertelt van een koppel dat een ruzie heeft gehad en elkaar probeert gerust te stellen over de goede afloop. Mooiste zin: “I’ll hold your hand so you can wipe your feet again/ The point is not to let the dirt back in.”

Ja, dit is mooi. Heel mooi.


Written by Harm