Press "Enter" to skip to content
Newmusic of the day on March 26th 2014

Vikesh Kapoor droomt de blues (8.0)

Storytelling a la Dylan met invloeden van Josh Ritter, Tallest Man On Earth en Woody Guthrie
Song: Vikesh Kapoor - I Dreamt Blues

Een vriend van de Gobsmag-redactie kwam onlangs het hoofdkantoor binnenrennen met een CD’tje onder zijn arm. Niet te vinden op Spotify, slechts 1884 likes en onlangs op SXSW. Hippe shit dus en o zo goed. Dit moesten we horen. Wij zijn natuurlijk de beroerdste niet, dus verhuisde het schijfje van de klamme oksel naar de overwegend droge cd-speler.

Het schijfje had trouwens ook een titel; The Ballad Of Willy Robbins. Was getekend, Vikesh Kapoor. Dat klinkt als een storytelling-folk-plaatje uit de tijden van vriend Dylan, horen we je denken. Dat klinkt goed. En dat bedoelen we niet alleen figuurlijk. Wat een te gek plaatje!

De tamelijk onderbevolkte FB-page van Vikesh Kapoor leert ons dat The Ballad Of Willy Robbins een concept album is, loosely based on a newspaper article which chronicles the brutal but hopeful story of a working class man who slowly loses everything: ambitions, health, family and shelter. It’s a workers tale, less specific to the blue-collar life as it is about anyone struggling to make something of themselves.

Daar is het weer, storytelling-folk dus. Doet ons erg denken aan Dylan, maar we horen er ook een Josh Ritter in en ook wel een beetje Tallest Man On Earth en Woody Guthrie, als we heel eerlijk zijn. Kapoor zelf is een schoolvoorbeeld van The American Dream. Als zoon van immigranten groeide hij op in Pennsylvania, maar als snel vertrok Vikesh op reis en beleefde hij talloze avonturen waarop hij dus The Ballad of Willy Robbins inspireerde.

Als gezegd een topplaat. Moeten we er dan toch een track uitkiezen voor het scorebord, dan is dat I Dreamt Blues. Waarom? I go to work in the morning / I go to work everyday / Though the boss gave me a warning / I dream through my mornings / I dream through my days. Teksten om bij weg te dromen. Niet te lang natuurlijk, dan wordt de baas boos.

Nog niet in Spotify dus (Europese release is op 14 april), maar bezoek de Bandcamp van Vikesh Kapoor eens voor een kennismaking met het album. Echt doen hoor!

Written by Bas