Press "Enter" to skip to content
Newmusic of the day on October 13th 2017

Carpet kan het hebben (8.1)

Grizzly Bear zonder tanden en vast wel op nog iets anders, maar verdorie, we kunnen niet altijd alles weten
Song: Carpet – One Step / Minuet
Album: Secret Box (out now)

Dat bakje hè. Met ‘deze-leggen-we-even-weg-liedjes’. Dat wordt nu dus wekelijks geplunderd door de minder getalenteerde scribenten op deze redactie. Zó ordinair. Maar daar hebben wij – het neusje van de zalm – dus wat op gevonden. Geef de stagiair een Nuts en hij duikt met plezier de container in. Hij kwam boven met een pareltje van Carpet; One Step / Minuet. Met 846 views op YouTube nog altijd #newmusic, dachten wij.

Carpet is Duits (Augsburg) en is eigenlijk Maximilian Stephan Nieberle en hij is eigenlijk grafisch vormgever. Niet dat hij Carpet alleen doet; Sigmund, Jakob en Hubert helpen hem mee. Een zelfverzekerd stelletje, getuige de biografie: ‘Über Geschmack lässt sich streiten. Ja schon, aber sind wir mal ehrlich, eigentlich auch nicht. (…) Die Gründe dafür stecken im Detail und in einem ausgeprägten Sinn für Ästhetik. Carpet beweisen, dass sie genau dafür ein sicheres Händchen haben.’

Daar houden wij wel van. Snobs als wij zijn. En Carpet maakt het waar. Laten we eerlijk zijn. Op One Step / Minuet bewijzen ze die details te beheersen. En om dan je clipje te beginnen met een citaat van Shakespeare is bijna té hooghartig. Maar ze kunnen het hebben. One Step / Minuet kan het hebben. En hebben we het al over de tekst gehad?

In a fading night
From half of her bare neck
I run my fingers right
Down her back
– Hold it

Het is prachtig, prachtig, prachtig toch? En zeker een Nuts waard.


Jaloers op Agata Karczewska (7.5)
Kele Okereke gaat voor zachter (7.8)