Press "Enter" to skip to content
Newmusic of the day on December 28th 2017

Gizmo Varillas vindt vrede wel een goed idee (7.7)

Paul Simon en Manu Chao en een beetje soul toch ook wel
Song: Gizmo Varillas - Freedom For A Change
Album: El Dorado (out now)

Gizmo Varillas: het klinkt Spaans en dat is het dan ook. Geboren in Santander en via Bilbao, woont de jonge muzikant inmiddels in Engeland. Eerst in Cardiff, als student filmmaker, en nu in Londen. Als muzikant is-ie nu echter aan het doorbreken.

Het was een (in eerste instantie) verloren zomer die Gizmo naar het goud bracht. Op vakantie in Zuid-Frankrijk speelde hij op straat voedsel en onderdak bij elkaar. Dat ging zo voorspoedig dat hij steeds meer vertrouwen kreeg in een carrière als muzikant. Niet veel later kwamen er ook bemoedigende bericht van een artiest als Gavin James, met wie hij zowaar mee op tour mocht door Europe. Ook mocht-ie daarna met Jack Savoretti (scoorde tweeënhalf jaar geleden een dikke 8.6 bij ons).

En nu is het dan tijd om het zelf te doen. Na een EP’tje, verscheen in 2016 met El Dorado een eerste langspeler. In Engeland kreegt het z’n hoofd boven het maaiveld uit. “Hugely talented,” zei Tom Robinson van BBC 6 Music. “The songwriter has pieced together a series of sunshine hymns, bizarrely contagious and wholly unique nuggets of summertime joy,” schreef CLASH.

Eerlijk is eerlijk, het plaatje was ons niet opgevallen. Dat wil zeggen: niemand heeft het ons laten horen. Geen promoter, geen algoritme. Bij het inluisteren van de komende Eurosonic editie kwamen we voor het eerst met Gizmo in aanraking. En met ‘Freedom For A Change’ was het meteen raak. Een cirkel in het blokkenschema.


Lowpines vindt dat het anders moet (7.7)
De weg op met Otis Gibbs (7.8)