Press "Enter" to skip to content
Newmusic of the day on May 24th 2018

Sean Christopher en de pure vorm van liedjes schrijven (7.9)

Het Nederlandse indie-folkbroertje van Patrick Watson
Song: Sean Christopher - Cherokee
Album: Yonder (out now)

Net uit: Yonder, het prachtige debuutalbum van de Nederlandse singer/songwriter Sean Christopher. Wellicht heb je al eens van hem gehoord, want z’n liedje ‘A Thousand Hues’ (ook op de plaat), passeerde binnen twee maanden al 1 miljoen streams op Spotify. Het sfeervolle ‘Cherokee’ is de nieuwste single van de inmiddels in Bristol wonende muzikant.

Sean schrijft al sinds z’n veertiende muziek en na z’n studie jazz drums aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag ging hij componeren voor korte films en tv reclames. In 2014 schreef hij ‘Everything’ voor een internationale commercial en ook dat liedje ging over de 1 miljoen streams. Het gaf hem destijds het vertrouwen om een eigen plaat te maken.

Sean verloor zich daarna in het zoeken naar het juiste geluid. “Ik experimenteerde met verschillende instrumenten en effecten en zat urenlang achter mijn computer, op zoek naar het juiste geluid,” vertelt hij in de press release. Die zoektocht leverde hem wel liedjes op, maar geen plaat. Hij miste de onderlinge samenhang tussen de nummers en legde ze daarom maar terug op de plank.

Uiteindelijk waren het de flamenco-gitaren van zijn vader die hem een nieuwe impuls gaven. “Het nostalgische gevoel dat het instrument mij gaf, bepaalde uiteindelijk het geluid van dit album,” vertelt Sean. “Ik besloot mij te beperken tot de gitaar en mijn stem en liet mijn computer bewust uitstaan totdat alle nummers geschreven waren. Terug naar een pure vorm van schrijven heb ik echt als een bevrijding ervaren.”

En dus verscheen er eindelijk met Yonder een plaat, met 12 liedjes over liefde, verlies, angst en woede. Een prachtig debuut.

Rolling Blackouts Coastal Fever zorgt ervoor dat je koel blijft (8.3)
God Bless Relative en vochtige mensen (7.8)