Press "Enter" to skip to content
Newmusic of the day on February 27th 2015

The Weepies zijn terug (7.8)

Gloedvolle indiefolk van de grote broer & zus van Angus & Julia Stone
Song: The Weepies - Sirens
Album: Sirens (28.04.2015)

Vijf jaar na hun laatste plaat, komt het Amerikaanse duo The Weepies terug met een nieuwe: Sirens. De titeltrack klinkt vertrouwd prachtig.

Ze mogen dan wel een tijdje weggeweest zijn, keiharde cijfers bewijzen dat de liedjes van The Weepies nog altijd een snaar weten te raken, want inmiddels staat de teller op 17 miljoen Spotify streams en 20 miljoen Youtube views.

Voor het gemak toch even een kleine geschiedenisles: The Weepies zijn singer/songwriters Deb Talan en Steve Tannen. Ze vinden elkaar zo leuk, dat ze al een paar jaar getrouwd zijn en inmiddels drie kinderen hebben. Hun eerste album (Happiness, 2003) verscheen nog in eigen beheer, de opvolger (het prachtige Say I Am You) zag drie jaar later het licht en werd hun doorbraak, ook doordat diverse liedjes van die plaat gebruikt zijn in Amerikaanse televisieseries. Het succes werd doorgepakt met goed scorende albums Hideaway (2008) en Be My Thrill (2010).

In 2013 sloeg het noodlot toe: net voor kerstmis kreeg Deb te horen dat ze borstkanker had. Nog voor oudejaarsavond onderging ze een eerste chemokuur. Een nare periode volgde, maar gelukkig werd de ziekte succesvol het lichaam uitgejaagd.

“Coming back from the edge sharpened their skills and focus,” lezen we in de aankondiging voor nieuwe album Sirens (een titel die we nu goed begrijpen.) “At 16 songs and almost an hour long, Sirens shows a band at the height of its powers.”

De plaat, die gaat over de schrik van de ziekte en de breekbaarheid van het leven, werd thuis opgenomen. Noodgedwongen, want Deb mocht niet reizen van de doktoren. Dat betekende improviseren, zeker met drie kinderen over de vloer, maar het zorgde er ook voor dat een liedje als Sirens in één take werd ingezongen door Deb. Als je dat weet en er nog eens goed naar luistert, wordt de magie alleen maar groter.


Word wakker, hier is Jaimi Faulkner (7.6)
Seryn weer uit de shadow (7.9)