Press "Enter" to skip to content
Newmusic of the day on April 5th 2018

Darlingside en het beste van de beste tijden (7.9)

Harmonieuze indiefolk in het straatje van Fleet Foxes, The Barr Brothers en The Beach Boys (met zo nu en dan een mooie toeter)
Song: Darlingside - Best Of The Best of Times
Album: Extralife (out now)

Het Amerikaanse Darlingside timmert al een tijdje succesvol aan de weg met hun prachtige indiefolk. Onlangs verscheen een vierde album, het bijzondere fijne Extralife.

Darlingside werd in 2009 opgericht in Boston, waar de bandleden studeerden. Twee jaar na een eerste EP, verscheen in 2012 de eerste langspeler (Pilot Machines), die Robert – zit in elke muziekdocumentaire – Fricke van Rolling Stones magazine deed verleiden de band te prijzen met hun “rich line in acoustic textures and chamber-rock dynamics.”

Door de jaren heen bouwde Darlingside een reputatie op een band te zijn die haar harmonieën goed op orde heeft. Referentiemateriaal wordt dan ook vaak gezocht in de sound van David Crosby / The Byrds, The Beach Boys en Simon & Garfunkel. Een meer recenter hokje: Fleet Foxes en The Barr Brothers.

Op nieuwe plaat Extralife is het niet anders. Om de platenmaatschappij te quoten: “Het sonische landschap wordt gebouwd met die naadloze vocalen en meesterlijke instrumentbeheersing en er wordt zo een dromerige sfeer geschept waarin je je volledig kan onderdompelen.” Prima, niks meer aan doen.

Prijsnummer van de plaat moet wat ons betreft Hold Your Head Up High zijn. Bonuspunten voor die droevige toeter. Huidige single The Best Of The Best Of Times is eveneens een liedje dat het beste uit de band haalt. Kortom: prachtplaat.

(Klein geheimpje: in november schijnen ze naar Europa te komen…)

The San Sebastian is indrukwekkend mooi (7.9)
De spannende hunkering van Black Light White Light (7.7)