Press "Enter" to skip to content
Newmusic of the day on December 7th 2018

Soft People brengt de pijn zachtjes (7.7)

Met een gave die we alleen van Morrissey kennen; bittere ernst, vertwijfeling en verdriet onder een dekbedje lichtvoetigheid.
Song: Soft People - The Absolute Boy
Album: TBA

The Absolute Boy is wat je noemt een glimmend meesterwerkje. Zoete tonen en dromerige deuntjes. Soft People weet heel knap de juiste hoeveelheid janly- en swirly-heid te koppelen aan het juiste ritme. Dat maakt The Absolute Boy zo lekker licht en helder. Maar op het moment dat je wilt concluderen dat het een fijn niemendalletje is, komt de tekst pas binnen. Hard.

Before you hit me
Before you clipped my wings
I was the absolute boy

Het is niet vrolijk. Het is ernstig. Het is verschrikkelijk. The Absolute Boys gaat over overleven. Het gaat over de mishandeling die Caleb Nichols als een kind moest ondergaan en het verwoestende effect ervan op de jaren daarna. Hij heeft, samen met John Metz (zijn man) een nummer zó mooi gemaakt dat het een beetje boven de pijn komt te staan. Indrukwekkend, vinden wij. Zeker op het moment dat de muziek even stil valt. Daar pakt Caleb zijn demonen het hardst aan.

Kwetsbaar en persoonlijk. Maar toch straalt The Absolute Boy. Misschien omdat Caleb het heeft geschreven met de liefde van zijn leven.

Written by Jasper