Press "Enter" to skip to content
Newmusic of the day on December 16th 2014

Jacob Thomas Jr. en een gitaar (8.0)

Een country-achtige, niet-mainstream Jake Bugg
Song: Jacob Thomas Jr - Skin & Bones
Album: Original Sin (out now)

Geboren en getogen in Louisiana. Dan zal er wel een flinke dosis jazz, soul en blazers in je muziek zitten. Niets is echter minder waar, Jacob Thomas Jr klinkt alsof hij uit Nashville komt. (En laat hij daar nu ook wonen.) Gewapend met akoestische gitaar en een stem die af en toe door merg en been gaat maakt hij prachtige country/americana liedjes.

Zijn debuutplaat, Original Sin is nu een paar maandjes uit. Leuke titel trouwens: op zaterdagavond deed Jacob alles wat god verboden heeft, op zondag ging hij naar de kerk en maakte hij er muziek. De kerk heeft hij inmiddels achter zich gelaten. Net als zijn vrouw. Daarvoor in de plaats kwam een enkele reis Nashville. Z’n vrouw kenden we niet, maar die verhuizing was wat ons betreft een goede keus. Zeker voor iemand die klinkt als een niet-mainstream Jake Bugg en het talent van Dylan bezit.

Naast twee covers (luister eens naar Fleetwood Macs Go Your Own Way), vinden we negen zelfgeschreven nummers op Original Sin. Daarover zegt hij: “When I’m in Nashville I wake up in the morning, have a cup of coffee, turn on SportsCenter, smoke weed and just pick up a guitar — just hold it. Really that’s enough. SportsCenter will finish and then I’ll just start practicing. Usually by then, the weed has set in but because I drank coffee I don’t feel lazy. I have an energy boost, but my mind is just thinking creatively.”

Hoe dan ook, het resultaat is prachtig. Hij is alleen gewapend met akoestische gitaar en de liedjes op zijn plaat zijn one-takers die bij de eerste poging meteen op band zijn gezet. Respect. Het talent druipt er dus vanaf. Luister maar eens naar single Skin & Bones. Als je dat gedaan hebt, ga dan door met prachtnummers Bored With You en Justine.

James McMurty zoekt je (7.5)
Wij zijn verkocht: The Salesman Who (8.2)