Press "Enter" to skip to content
Newmusic of the day on August 18th 2016

Warhaus is prachtig (8.0)

Een van de twee frontmannen van Balthazar en zijn prachtige melancholie (met een vleugje Leonard Cohen)
Song: Warhaus - Bruxelles
Album: We Fucked A Flame Into Being (02.09.2016)

Op Gobsmag HQ zijn we al jaren fan van de Belgische band Balthazar. Het bericht dat een van de twee frontmannen, Maarten Devoldere, voor even op de solo-tour gaat, bekeken we eerst dan ook met argwaan. Maar al vanaf de eerste single The Good Lie zijn we goed geluimd over dit project dat de naam Warhaus draagt. Na het horen van liedje Bruxelles zijn we helemaal om.

De plaat, die 2 september uitkomt, draagt een bijzondere titel: We Fucked A Flame Into Being. Aan onze Belgische collega’s van Knack Focus legt Devoldere uit dat hij er een belangrijke periode mee afsluit: hij wordt volgend jaar 30. Daarbij is het album “een ode aan de liefde en de ongrijpbaarheid ervan.” De fijne zin We Fucked A Flame Into Being komt overigens uit de literatuur, zo lezen we verderop:

De titel is een quote uit de roman Lady Chatterly’s Lover van D.H. Lawrence over de liefde tussen een arbeider en een aristocratische vrouw. Ik hou van de tegenstellingen in die zin, omdat ze me muzikaal erg aanspreken. Het is een tribute aan de decadentie en de diepte die het leven biedt.

Liedje Bruxelles draaien we inmiddels grijs. Luistert als een avontuur. Rustig begin, die hypnotiserende stem (Leonard Cohen / Serge Gainsbourg), het prachtige refrein met strijkers en dan… Mensen, die laatste anderhalve minuut waarin prachtig wonderschoon wordt… Honey, I gave what I could.Photo: Titus Simoens

Written by Harm