Press "Enter" to skip to content
Newmusic of the day on April 24th 2014

De melodieuze pracht van Matthew and the Atlas (7.7)

Mumford and Sons in een onwaarschijnlijke experimentele bui
Song: Matthew and the Atlas - Nowhere Now

Matthew and the Atlas is een band rondom Mathhew Hagerty, een bijzonder talentvolle singer/songwriter uit Aldershot, Engeland. Begin deze maand verscheen met Other Rivers een wonderschoon debuut. Nieuwe single Nowhere Now is maar een van de vele voorbeeldjes van die pracht.

Bijna vier jaar hebben we moeten wachten op die eerste langspeler. Het waren de in 2010 uitgekomen EP’tjes To The North en Kingdom Of Your Own die veel muziekliefhebbers de naam Matthew And The Atlas deed opschrijven. Een tour met Mumford & Sons zorgde vervolgens voor nog meer aandacht. En wanneer zijn liedje The Fishermans Wife opduikt als titelsong voor het Discovery Channel programma Deadliest Catch noteren we het eerste internationale succesje.

En nu dus eindelijk het debuut, Other Rivers. We gaan het niet folk noemen, zoals hier en daar gedaan wordt. Dat is te makkelijk. We horen trouwens ook veel meer in Matthew’s sound: drumcomputertje, synthesizers, gitaarsolootje en weinig banjo. Luister maar eens naar Old Ceremony, een prachtig liedje dat je Mumford & Sons niet gauw ziet maken. Melodieuze pareltjes komen je van alle kanten tegemoet: To The North, Pale Sun Rose, Everything That Dies en de bijzonder fijne nieuwe single Nowhere Now. Ja, wij voelen veel liefde voor dit album.

Matthew and the Atlas speelt op 28 juni op het Naked Song Festival in Eindhoven.


Written by Harm