Press "Enter" to skip to content
Newmusic of the day on April 25th 2014

Daar is dan toch First Aid Kit (7.7)

De Scandinavische, dromerige folkpop die je van ze gewend bent
Song: First Aid Kit - My Silver Lining

Ken je het gezegde ‘beter laat dan nooit’? Vast wel. Afijn, misschien is het je ontgaan en heeft dit bericht toch nog haar meerwaarde. De Zweedse zusjes van First Aid Kit maken prachtige, dromerige folkpop. Je zou het bijna sferisch noemen, maar dat doen we niet. (Ook omdat sferisch bolvormig betekent en niet sfeervol, red.)

De echte doorbraak was daar in 2012 met langspeler The Lion’s Roar. Kneiters van een knoeperds op dat album zijn er in de vorm van, jawel, The Lion’s Roar en Emmylou. En laat er nou een nieuwe plaat aankomen. Joepie! My Silver Lining is de track die vooruitgestuurd werd en al een paar weken op onze bureau’s ligt om een plekje op het scorebord te vergaren. Waarom dit niet eerder gelukt is kunnen we niet duiden, excuses aanbieden kunnen we wel.

De stemmen van Johanna en Klara blijven de basis. Fijn aangevuld met dromerige instrumentatie die we ook kennen van bands als Of Monsters and Men en Fleet Foxes. Onze vrienden van Consequence of Sound hadden het niet beter kunnen verwoorden: “Here, the sisters Söderberg further refine their blend of rootsy Americana, channeling their inner Johnny Cash over a mix of rumbling guitars and sweeping strings. While the orchestration lends a sense of grandiosity and romanticism, the siblings remain thoroughly connected to folk and country’s core of straight-ahead heartache and forlorn, even amid somewhat more optimistic fare.”

Voor onze festivalgangers ook nog goed nieuws. First Aid Kit speelt namelijk op Lowlands, en wel op 16 augustus. Hopelijk maken we het op deze manier toch een beetje goed met je.

Written by Bas